Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Wednesday, January 25, 2012

chocolate itu sedap~~

2 jenis chocolate melibatkan hidup saya sepanjang january ni... sejenis mmg tak merasa. tgk ajer !! tak tau la sedap ke idak... sejenis lagi makan dengan lazatnyer. Wee~~


patchi



Patchi as chinesse new year hamper for my office vvip. rupanyer lawa... and harga nyer amboihhh begitu mahal sekali. besar tu rm5 ratus lebey ma~~ membazir membazir.. sedap ke chocolate nyer... ? entahla. saya pon tak tau. tp hasil googlelan.. majority mengatakan tidaklah sesedap mana... especially nak compare ngan harga nya yg mahal. Patchi boleh didapati di outlet2 tertentu shj. di mid valley.. klcc.. and bangsar... saya tak pegi beli pon.. mintak tlg orang order kan...



whittakers



alololo...sedapnyer chocolate ni.. nyum2. my sil beli kat langkawi.. dia bagi 3 ketul.. rasa nak mintak berketul ketul lagi...hahah.. sedap! apa yang sedap pada saya sebab bercampur dengan roasted almond tuh. uihh..mmg sedap la. Sy ni mmg suka chocolate2 yang ada wafer ka.. almond ka.. hazel nut ka.. yg pure chocolate bar pon sukker gak..tp kurang sikitla.

whittaker my sil beli di langkawi...byk sungguh dia borong cokelat kat sana. balik2 alor setar tuuu dia cokelat berlambak. hahahah..seronok budak2. tapi this whittakers baru first time saya rasa. harga pon x mahal.. my sis kata 3 ketul tu rm6.50... tidakkah itu murah... haiyoyoyo... saper2 nak pi langkawi..nak pesan boleh ?!!!!





Wednesday, January 18, 2012

masih meneruskan..

Masih meneruskan penyusuan susu ibu pada en adam saya... alhamdulillah.. secara eksklusif sudah 4 bulan...

Susu saya tidaklah terlampau byk. setengah orang sekali pam dapat 2 botol. saya tidak sebanyak itu. tapi buat masa ini masih cukup dengan keperluan adam. belum campur formula lagi. stok saya dah mulakan semenjak dalam pantang lagi... byk botol jugak la.. tapi sampai sekarang dah tinggal ciput ciput ajer..

semenjak mula kerja, saya pam bila ada waktu. ada hari2nya hanya 2 kali pam. tapi biasanya 3 kali sehari..antara jam 9am... 130pm... 5 pm.. sekali pam untuk both side biasanya dapat sebotol penuh madela 5 ~ 6 oz. at times dapat gak sebotol lebih.. so hasil sehari dalam 15 ~ 18 oz.




saya tinggalkan pada adam.. 4 botol... 4oz sebotol.. bila balik petang jam 6pm..biasanya dier tgh minum botol yang ke empat. ada hari2 nya.. adam cuma minum 3 botol sahaja. Hasilnya... adam sudah 4 bulan seberat 7.1kg. heheh...

Proses pengepaman susu akan diteruskan selagi terdaya.. saya plak org kata makin kurruusss. kurus macam awal2 masuk kerja dulu...ye ke?  xpasti plak.. dah lama tak naik mesen penimbang. tapi yg pastinya sekarang ni... rambut gugur bagaikan hujan... huuuu....sekali sisir.. segumpal rambut luruh... huuu... macamano ni ?!


Monday, January 16, 2012

Priority untuk bayi...

adakah secara kebetulan atau bayi dibawah usia 2 bulan memang di beri keutamaan... soalan tuh..
adam ada masalah sket waktu dia kecik.. di masa umur belum sampai sebulan, saya noticed dia bernafas berbunyi.. bunyi yang bukan dari hidung tp dengarnya dari kerongkong.... nampak dia tak susah untuk bernafas, tapi berbunyi ajer.. lebih mengganggu kami2 yang mendengar nih...

jadi belum pon umur 2 bulan saya dah bawak dia pergi klinik.. selain dari pegi cucuk sebulan la. we went to klinik kanak-kanak Tan near Burkley roundabout Klang.. paediatrician  la. rumah dekat botanic bukit tinggi.. so..erm.. idak ler dekat sgt.

kami sampai pagi tapi sudah ada lebih kurang 5 6 famili menunggu... since ramai sgt..saya stay ja dlm kereta. sian baby malas nk turun.. tak sampai 5 minit lepas en shahir register..tiba2 nama adam dipanggil...hehehe.. bukan ke senang.. rupanya mmg didulukan en adam saya..sbb umur belum 2 bulan.. hmmm.... bagus bagus ! tp semua tempat begitu ker?? 


adam 3 bulan - 6.1kg


ada lagi satu tempat begitu... Sime Darby Medical Center, Emergency clinics... mmg memberi keutamaan pada budak2... tak taula yg umur berapa..tp auni selalu dapat cepat. ada sekali auni demam panasss sampai 41c... kami sampai2 amik nombor.. tunggu sat  5 6 minit..terus dah kena panggil... terus mandi dengan air suam utk cepat turunkan suhu..cepat service kat sdmc.. sebenarnya di sdmc (saya tak taula hospital lain) kalau ada kanak2... turn kanak2 akan masuk selang 2 dengan adults yg tunggu.. ada paham ka... ? misalnya kalau dah ada 10 org.. nombor tgh nombor 1.. kanak2 akan terus masuk ke nombor 3... so kanak2 tak menunggu lama... tidakkah senang begitu ?! senangkan... bukan apa...kesian budak2.. kalau nk mengamuk..akan mengamuk juga.. bukan rreti nak sabar or tunggu2 ni... 

buat masa ni saya begitu selesa dengan service and advice doctor2 and nurses kat sdmc.. tindakkan diorang cepat..advice yg diberikan very clear.. dan still memberi option pada parents. tidak mendesak. Alahamdulillah juga..sdmc is my company panel.. dan urusan admission ka..discharge ka.. mmg mudah dan cepat. alhamdulillah..rezeki kami. cuma waktu bersalin auni dulu..mak and mil ada complain sikit...katanya kenapa ramai nurse2 india..takde ke melayu...heheheh... apo nak di kato... senyum je laaaa...


auni 3 bulan- x igt baper kilo..heheh


saya lebih sedih dn kechewa dengan service di pusat perubatan islam ar ridzuan di ipoh, tempat saya bersalin bulan 9 lepass. kechewa sangat2. adam macam ada kuning...jadi saya bawakla ke klinik di hospital tu... hmmm...umur tak sampai sebulan baru 10 ke 15 hari gitu kot... adduiiii...tunggguuuu laaaaama sgt. kita pon baru bersalin kan...terpaksala tunggu juga. aduihhh... x peka lansung! sian adam! tak nampak budak ni haluihh lagi..mak plak dok pakai stokin lagi.

nurse2 kat situ buat dono ajerrr... buat2 macam x nampak ajer. Haishhh depa ni la... semua melayu plak tuh. seddihh! saya rasa kalau bagi baby masuk dulu pon...patient2 laiin mungkin x kisah rasa nya (wallahualam la). nak ambek darah lambat. nak tunggu result plak lagi..nurse sikit punya ramai... ke hulu ke hilir.. gelak2 sana sini.. ntah apa yg dia buat pon tatau ! haishh! bilik nak menyusu budak pon jauhh.. di tingkat atas... nama hospital bersalin... tapi benda2 macam ni x bleh nak pikir ker... mallu la !

dulu check kuning auni dekat GH lagi senang...hospital di greentown... dengan ajer ada budak masih dalam 10 15 hari... teruusss dapat masuk dulu. ye la GH kan ramai orang... ramai giller org! serius terkejut! macam2 jenis orang ada. ambik darah cepat! jumpa doktor lagi cepat! bukan kita cari bilik doktor.. doktor dah terjerit jerit panggil nama auni.. sebab auni masih dalam hari lagi..

check utk budak2 jaundice bukanla lama sgt...sekejap teramat. apa salahnya kalau bagi dulu. Ar ridzuan seriously need to improve their service.. tak terkejar diorang dengan standard private hospital yang lain.

Nurse2 kena lebih peka... doktor pon sama. boleh diorang tgk ajer en shahir basuh toilet waktu i bleeding lepas bersalin. en shahir jirus2 air.. nurse dia berdiri tgk ajer ! haishhh....proaktif sket bleh dak ! bukan free tau..bayar ! banyak sangat kelemahan Ar Ridzuan... paed tak jumpa pon kitorang sebelum balik. mana boleh macam tuh ! paediatrician kenala dtg round bilik..advice itu ini...hadduiii.. takkan itu pon tak tau.
then suka2 hati feed my baby dengan formula...marah betol! tak mintak permission plak tuh. If hospital2 lain... i rasa susu formula pon diorang x simpan. paksa jugak bagi susu badan.
Tollongla improve your service. Bangunan dah cantik. Barang semua baru2... tapi service.. haduih ! seddihh!

hmm...tetiba terpanjang plak entry yer... emo plak...hahahahah...

itula.. nampaknya bukan semua hospital yang memberi keutamaan pada bayi.. masih ada hospital yang sengal... fikir la sikit.. sian budak kecik. fragile..amat mudah terdedah dengan penyakit. hmm...