Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Monday, June 27, 2011

saya di minggu ke 29 ++

banyak beza mengandungkan auni dengan mengandung kali ni... saya di kala minggu ke 29++


saiz perut yang lebih besar - ramai yang tegur. plus baju2 maternity dulu ada yg tak muat nak pakai.. siap kata my edd next month ka?? aiyoyo...lmbat lagi ler..

lebih susah nak berjalan, perlu jalan mengengkang sikit - mungkin sebab saiz perut yang lebih besar..

lebih banyak dan kerap merasakan tendangan tendangan "manja" dari baby - baby lebih agresif compared to auni.. sat2 dia siku sini.. dia side kick sana.. dia sondol plak sana sini... waduh2... agresif sungguh.. mungkin boy...tu yg kasar sket

kedudukan kepala sudah dibawah - alhamdulillah..buat masa ini baby dah pusing ke bawah.. dulu auni nyonsang sampai kesudah.. sehingga c-sec saya...

perut selaalu mengeras - perut selalu jadi keras..rasa macam contraction plak.. dulu auni xdela sekerap ini sgt...

perlu menyandar banyak - banyak sangat kena tendang kat bahagian perut.. terkejut akuh.. dan lebih cepat letih... udah tua la tuuu..



itu perbezaan yang saya rasakan mengandung yang pertama dan kedua...








AUNI di kala saya di minggu ke 29++ (ini yang nak di highlight sgt2 ni...heheh...



    asyik nak dukuuuuunng ajer... mesti saya yang dukung... abahnyer x bleh..

    selaaaaalu buat ragam.... ended up nangis sampai muntah2... haddduuuuu...

    mesti nak tido atas riba mummy... aiyoyo... pinggang rasa macam mau patah....awak tu bhukannyer kecik...

    susu mummy buat... ikut angin... kadang2 org lain x bleh buat...

    mandi mesti mummy yang mandikan.... pengsan la mummy gini...

    basuh bontot pon mummy yang buat... mmg rebah mummy....





    boleh di katakan.. macam2 la ragamnyer... semuuaaaaa nak mummy buat... aduh pengsan !




Thursday, June 23, 2011

sudah menjadi ahli tupperware...yey!



akhirnya saya sudah menjadi ahli tupperware... yey! dah lama tangguh2 nak register... akhirnya daftar jugak.. kebetulan tupperware Klang bukak booth dekat Jusco bukit tinggi last 2 weeks... saya pon terus register ajerla...









seperti yang ramai sudah sedia maklum... atau kepada mereka2 yang tak tahu... untuk menjadi ahli tupperware.. anda hanya perlu membayar yuran pendaftaran sebanyak rm60.. tp bayar tu pon bukan bayar kosong... anda akan terus mendapat 3 container tupperware..atau kita panggil starter kit beserta beg dan catalog2 dan price list untuk rujukan... bahan2 rujukan ni lebih kepada yang berminat untuk menjadi pengedar tupperware...



inila brg yg saya dapat dengan rm60.. not bad at all :)







auni pon sibuk excited bila brg baru sampai


kenapa saya jadi ahli tupperware ?!! ohh...senang ajer jawapannyer... sebab saya nak beli brg tupperware la !! isk isk.. saya mmg dah aim beberapa brg tupperware sebelum ni...adala beberapa bekas dier.. sbb rasa cantik... dan berguna... dan nampak tahan... dan menarik ! especially bekas bawang - garlic n all keeper, bekas air yg ada paip tu - outdoor cooler, bekas simpan beras - rice dispenser dan ada la macam2 lagi yang saya nak beli... so, dengan menjadi ahli.. harga pembelian adalah lebih berbaloi baloi..huhhuuu....







lepas dah register tuh... saya terus jer beli set promosi -tupperware kit- untuk new member.. dengan harga rm200.. ini special untuk new member sahaja.... huhuuu...lebih berbaloi baloi... apa yg menarik dengan set rm200 ni.. brg2nyer campur2... ada one touch topper, one touch canister, ada bekas air, crstal wave soup mug (yg warna kuning tu)... ada 12 brg dengan pelbagai saiz dengan harga rm200... oohh... sungguh menterujakan...hahhaha...bersemangat sungguh akuh ! mari la jadi member.... kalau berniat nak jadi dealer.. lagi berbaloi baloi... saya tidak la...sekadar beli nak buat pakai sendiri jer.... huhuuuu...


tp kalau anda nak jadi ahli... mariler... register bawah saya meh... :)



Monday, June 20, 2011

bau asap & jerebu..sungguh tak sehat...

Kesiannyer kitorang yang dok kat bukit tinggi.. botanic.. bandar puteri.. dan mana2 yang dok dekat dengan jalan kebun or along kesas hi way... tiap2 hari bau asap ajer.. jalan plak berjerebu sepanjang kesas... tak kira la pagi ke atau petang... jalan berjerebu..bau asap busuk...urgghh... rimas!




ini dah dikira pencemaran udara la kan ?! serius busuk... bau asap ni obvious lepas ptg.. bila hari dah petang dah sejuk sikit... yg lagi merimaskan... kain2 kat ampain kalau lambat angkat..let say angkat lepas maghrib la kata er... mmg kompem bau asap ! busuk ! softener jenis apa pon sure x jalan... sekarang ni... agak2 hari dah redup jer...teross angkat kain... tp kalau hari kerja ?! ha...camner ?!


googled skit...cari punca... rupa2 nye.. kat jalan kebun ni.. memang ada aktiviti pembakaran.. diorang bakar batas kebun... aduuhhh... pembakaran terbuka la kiranya... boleh ke gitu ?!on purpose kan ?! mana boleh gitu... ramai gak yang dah komplen... anak famili dapat asma.. dan macam2 lagi la...


batas kebun di diorang bakar dari pagi lagi... tp waktu siang angin tiup jauh2... cuma bila hari dah petang...udara dah tumpat...itu yang jadi bau tu terlekat dekat kawasan bandar botanic, bukit tinggi dan kawasan sekitarnya... sampai bilakah ?! katanya akan terus membuat pembakaran terbuka sampai bulan 7...haduh haduhh...boleh ke gini?!!!! mana nak komplen...??


Wednesday, June 15, 2011

contest anak ayah

Sunyi lama saya dari menyertai contest... sementara blogwalk hari tuh... terjumpa blog Puan Nina yang menganjurkan contest 'anak ayah'. Jarang meletakkan gambar en shahir dan auni berdua bersama sama... so saya pikir2 nak join lah... heheh...






Contest anak ayah



contest di anjurkan puan nina adalah bersempena dengan hari jadi suaminya bulan 6 nih... kebetulan pulak hari bapa pon tak lama lagi... menambahkan sebab untuk letak gambar auni dan en shahir dlm entry kali ni... nak cerita sket la perasaan saya tentang gambar di atas...


auni sekarang umur 2 tahun 5 bulan... rupa dia memang rata2 orang kata ikut rupa en shahir... baik mukanya.. matanya.. pipinya.. giginya...rambutnya... halus2 nyer... memang semua kata ikut muka shahir... oklah tuh...hehe.. org kata sejuk kalau anak pompuan ikut muka bapak... apa yang ikut saya?! hmmm... mungkin perangai tu ada sikit2 ikut saya.. perangai amarah...heheheh.. cara marah.. cara merajuk.. kadang2 bila tgk cara auni mengamuk.. terbayang aku seniri yg tgh mengamuk... :P


walaupon macam tuh..auni mmg lebih rapat dengan saya... en shahir mmg sukkker mengusik auni... sikit2 cuit..sikit2 kacau... sikit2 usik.. begaduh mulut tak payah kata la... mmg tak larat dengar kalau 2 beranak ni bergaduh mulut... macam dedua diorang ni sebaya ajer...


Ok la..bg sesiapa yang jarang meletakkan gambar anak dan ayah di blog... boleh la join contest ni yer..




syarat2 lanjut penyertaan boleh dapatkan di blog puan nina... have a look.. t&c sangat senang... selamat mencuba....opss!! contest hanya sehingga 17 Jun sahaja... tinggal beberapa jam sajer lagi.. jom2...


Petua mak kata...

Petua mak mentua saya kata...kalau nak pilih limau.. pilih yang montot limaunyer gini... seperti gambar di bawah... :)





montot limau berbunga...











Semenjak dari 3 4 bulan lepas.. sukker bennar makan limau ni.. tambah lagi kalau cuaca panas... simpan dulu limau dalam peti ais.. dah sejuk..potong kulit.. kopek dengan tangan..makan...huuuuu nyaman sungguh...saiko! dulu ada terbeli limau kat jusco...sedap.. manis manis masam... pergi lagi igt nak beli lagi...beli2 masam la plak ! then baru la MIL bgtau...kalau nak beli yg manis...cari yg montot bunga... insyaAllah manis...



tgk betul2 montot limau tu yer..jgn silap



dan semenjak itu...peti ais tak pernah takde limau sunkist ni...limau sunkist montot bunga.... uhhhh...mmg nyaman sungguh... kadang2 sekali makan boleh berbiji biji... en shahir pon dah jadi sukker ngan limau ni... kadang2 dier yg suh beli... ulas2 nyer besar...rasa plak manis manis masam... bukan masam masam manis tau...manis nyer lebih daripada masamnyer... mmg nyaman ! harganya agak mahal sket...kat jusco kadang2 mahal sangat... kalau kat apek pasar malam... rm 1.30 ka...rm 1.50 la lebih kurang... kalau saiz kecik sket.. 9kupang sebiji... cuba la petua mak saya ni... insyaAllah limau nyer manis... sebelum makan jgn lupa basuh buah limau tu dulu yer... :)