Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Monday, June 25, 2012

Sparepart madela swing..

encik adam sudah 9 bulan lebey... boleh di katakan budak yang sangat baik dan tidak byk kerenah... benchmark kita...mestila kakak dia...heheheh... auni dari dulu sehingga kini boleh dikatakan budak yang sangat riuh..dengan tangis nyer...dengan pot pet nyer... dan dengan bermacam keletah... cukup dengan 2 org budak ini.. rumah sungguh meriah dan riuh rendah... love  :)




mengerjakan tupperware mummy






masih lagi menyusukan adam secara eksklusif.. tho supply sudah semakin kurang dan merundum.. kerana demand pon tak tinggi. adam kuat makan.. susu pon kuat gak. tapi makan bubur lagi kuat la..hahaha... setelah menggunakan madela swing selama 9 bulan, i have to admit that pump tak semantap waktu awal2 beli dulu... saya kena pump kuaat sikit dan bunyi motor pon jadi kuat macam mesen rumput... so saya pon dok pikir2 kenapa jadi gitu... akhirnya saya decided tukar membren putih and connector kuning tuh...

sparepart madela sememangnya ada di mana2... antara yang dekat dengan my place is Lunatots bukit tinggi... so saya call and tanya.. spare parts sentiasa ada dan boleh datang bebila untuk ambil... the white membren cost me around 7 ringgit and the yellow connector tu x igt plak berapa. lepas tukar 2 benda ni... pumping sudah rasa seperti baru.. heheh.. tak perllu pam kuat2 sangat lagi... bunyi ppon x bising.   :)

rupanya membren lama tu dah haus.. so dia tak tutup rapat pada connector kuning tu. dan benda kuning tu pon rupanya patah... mesti masa basuh2 tu terpatah.. bila membren tak tutup rapat.. dah tak jadi vacuum sangat la... itu sebab tak berapa mantap. so sekarang ni alhamdulillah... pump sudah jadi OK... cumanya supply sudah tak banyak... soon i planned to introduce adam tu formula la nampaknya....  :(





Thursday, June 21, 2012

Jalan jalan di Macy.. SALE!



sungguh seronok berjalan jalan di the Macy semalam..hahaha.. sungguh bahagia.. buat masa ni Macy tgh buat sales yer.. di kesemua outlet nyer seantero klang valley... sales will end by 30 june 2012.



bercuti di tengah tengah minggu semalam.. hari rabu... owhh...sungguh bahagia. i planned to send my mum to stesen bas.. itu la purpose amik cuti. Tetiba en shahir pon macam malas nak kerja (boleh ke gitu??  :p) dia pon cuti gak... so kami bedua la gi hantar my mum to TBS... selesai melakukan tugas wajib... kami pon mula la melakukan aktiviti x wajib...heheheh... since en shahir dah bertanya..so saya pon jawab la teringin nak pi Macy nak usha2 meja makan... i planned ak gi Macy kat IOI puchong ja.. but since we went to TBS.. en shahir kata kita pi HQ macy..location: near to Komuter serdang.




yesterday was the first time i pegi sana.. the whole building was big enough to make me super excited. basically there are 3 main sections... the glass ware product, curtain and the home furniture sections... jalan- jalan cuci mata sahaja pon sudah cukup... apa lagi kalau dapat beli apa yang diinginkan...heheheh....



obviously they are having clearance sale..and as mentioned, it will end by 30 June. compare to Macy IOI, here they have more products you can see and choose. untuk dining set sekarang ada 25% less... tapi kalau u okay dengan display items.. they will give you discount up until 40%. jaga jaga dengan display items yer...akan ada calar2 sket sana sini.. so perati betoi2... barang2 kecil glass set kat.. rug pon.. sales sehingga 70%. saya berjaya mencilok sekepin rug dengan harga less 70%... yes!





Banyak juga offer2 menarik.. ada set meja makan 6 kerusi RM999 sahaja... tp.. saya tak berkenan plak dengan rupa kerusi dan meja nya... kerusi meja makan dia jual asing2... so anda boleh mix and match meja makan dengan kerusi2 yang anda suka... nak kerusi tinggi pon boley... kerusi rendah pon boley... kerusi macam2 mana pon boley... janji ada stok.

sofa pon byk offer.. less 50% dari harga asal... bunyi nyer mcm banyak ajer less kan...tp dah kalau harga asal pon beribu... after 50% pon still ribu2 jugak..hahahah... bergantung la atas kehendak dan citarasa tuan empunya badan yer... generally semua sofa buat masa ni less 25%...



 

curtain pon tgh sale.. tp saya x igt plak baper %... sebab x mencari curtain kan... we spent almost 3 hours dalam macy. hampir pukul 5 baru lunch...huhuh... luckily the macy guy was friendly enough to help us around and to share his opinion... and lucky me en shahir was in his good angin...  alhamdulillah... kami jumpa apa yang kami cari... kami beli apa yang kami jumpa...!! hehehhee... cuma bunga ajer x reti nak beli... soon kita nak masuk rumah baru... seronok!! boleh kita story di blog ni sikit sikit....  :)

 

Tuesday, June 12, 2012

purelan medela untuk cracked nipple

mesti semua orang tak sangsi atau menyoal akan keberkesanan purelan madela ni... tapi kan pada saya.. purelan madela ni amat tidak berkesan! dah la harganya mahal.. luka saya tak sembuh2... haihhh... macamana org kata purelan ni baguss yer...

waktu anak2 saya umur 8 bulan, baik auni ataupon adam.. saya experienced benda yang sama. cracked nipple.. mungkin at that age, gusi diorang dah manthap sikit or dah nak tumbuh gigi ke apa.. so waktu diorang breastfeed menyebabkan nipple saya luka... dah kalau luka nipple... haduiiiiiiiii...sakitnyer hanya ibu2 yang menyusukan anak sahaja yang tau !! betol tak??!! ya allah sakit sampai ke akar2 rambut.. sampai kejang2 kaki tahan sakit nak nyusukan baby...

so setelah survey sana sini.. ramaila di alam maya ni yang kata purelan madela ni sgt OK. maka kita pon cuba la... nak cari dah satu hal. susah nak dapat rupanya purelan ni... byk kedai yg saya pergi x de stok and terpaksa order... sementara nak dapat tu luka dah makin teruk ni... akhirnya setelah sabar menuggu... dapat la jugak. heheh...

kelam kabut dengan penuh excitednya saya sapu setiap pagi dan petang... yang bagusnya menda ni organic... so even dah disapu..anak can direct breastfeed x payah basuh basuh... tapi amat mengecewakan... semakin di sapu..semakin tak baik... makin worse lagi... sampai bengkak susu sampai demam panas jadinya... yang akhirnya..saya gi klinik...






klinik abbiy ni dah kesian sgt tgk keadaan saya yg demam panas..dengan bengkak susu.. dengan luka nyer... so dier bagilah segala segala cream and antibiotic for the bengkak susu... so mlm tu jugakla i sapu pada luka... and to my surprise.. esok pagi luka dah baik!! mlm esok tu jugak my adam dah boleh direct feeding... rasa sakit pon dah kurang... lepas sapu cream 3, 4 kali... dah terus baik my luka.... huh ! bersyukur sangat! so... back to the main point i want to highlight here... medela purelan mungkin sesuai untuk orang orang lain... tapi tak sesuai bagi saya.. sekian.


Thursday, June 7, 2012

Tupperware director... hohooo





yeah bebeh !! ingatkan boss kat office ni jer dapat director...huhuhu... kitter pon director jugak!! wakakaka....

setelah menceburkan diri selama hampir setahun... bermula as consultant.. then VIP consultant.. dan setelah gagal DIQ sebanyak 2 kali.... akhirnyer... Director... !!yeeehhhooooooo.....

saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada upline saya... kak sue comel (dan dan jadi comel !  :p ) kerana telah bertungkus lumus mengerah saya ni... walau pun saya hanyalah hangat2 tahi ayam sahaja... tanpa kak sue mungkin lagi 3 tahun pon tak jadi director la saya ni...

itula kawan kawan dan encik encik... upline yang bagus amat penting dalam multilevel business nih. kak sue bukan kenalan sejak kecik pon... accidentally terjumpa. itulah yang dinamkan rezeki ! heheheh... i lebiu la kak sue...

kenapa nak jadi director ? owwhh mestila nak jadi director... segala activity2 penting dan yg paling penting sekali.. incentive trip hanya akan di offer pabila anda bergelar director shj. bawah dari director anda kurang di beri tumpuan... yehaaaaa..... jom jadi member !!

Monday, June 4, 2012

bercuti di Mersing beach resort


Bercuti dari menulis blog...hahaha...sungguh lama tak mengupdate blog. nasib baik blog sendiri... kalau blog untuk makan gaji... jennuh dah kena maki..kena suspended berenti kerja laaa... dekat 2 bulan tak update blog. dasyat !! banyak nak cerita.. tp xdan nak menulis..

so yes.. i went to Mersing.. when was it? sendiri pon sudah lupa..oh yes..5hb mei during wesak day punya cuti... sungguh lama x pergi Mersing. I used to go to Mersing almost all the time during school holiday or even weekend pon. tapi that was 15 yeras ago la... masa sekolah rendah dulu. rumah saya di kluang... so Mersing mmg pantai paling dekat.. arwah abah suka bawak kitorang ke mersing ni... and we enjoyed Mersing so much!!

pekan mersing


so here we were again.. selamat datang ke Mersing! kalau dulu mak bapak bawak kiter... sekarang kita plak bawak mak (bapak dah takde..sob sob). tujuan asal ke mersing sbb my mom ajak pergi kenduri kawen kawan anak dia.. so its an opportunity for holiday.. and yes.. opportunity memancing utk en shahir! sempat dia plan dengan 2 3 orang kawan dia..mancing kat pulau mana ntah.. ikut jeti penyabong. jeti menyabong takde la jauh sangat dari pekan mersing.. sama jalan ajer ke air papan...


Mersing beach resort


pantai di mersing yang saya kenali sejak kecik.. is pantai air papan. pantainyer landai dan airnyer bersih. kawasan2 kat pantai pon bersih. and yes...until now it remains.. masih bersih dan cantik.. cuma nya.. mersing tak develop la... cukup susah nak cari tpt tinggal... option tak banyak... dapat plak minggu tu cuti public.. resort byk yang penuh. nak tak nak..ok tak ok... kami ambik mersing beach resort... betul2 kat pantai air papan...


anak teruna: adam 8 bulan


kawan en shahir dapat di fishing bay resort... rasanya fishing bay resort is better. mersing beach resort ni ada byk bilik.. cumanya resort ni xde breakfast yang disediakan... kedai2 makan agak jauh.. jadi kami yang beranak kecik dan anak yg bermacam2 ragam ni...agak susah jugakla nak makan.....biliknya besar... tapi aircond nyer x sejuk... hadehhh...macam2... tv plak.. dpt dua channel jer...tv1.. tv2... adduuhh... bosan!



standard facilities

facilities secara am nya ok la. ada pool untuk auni... bilik pelbagai saiz. yg kecik.. yg besar.. sempat jugakla auni menyelam nyelam... jgn kan auni... my mom pon sempat 2 round masuk kolam. hahaha... pantai walking distance ajer... tp tu la.. anak2 saya ni..dengar bunyi ombak ajer dah lari... jgn berangan la nak main ombak! did we enjoy the stay? ermmm...boleh la... are we going to stay again ? erm...kalau ada pilihan lain.. cari tempat lain kot...heheheh



hasil tangkapan

by the way... en shahir also failed to enjoy his fishing trip. hari hujan la plak... plus boatman tak ngam. dia bukan memancing di air papan yer... dia ke pulau2... naik di jeti penyambong. not too far from our resort. itula hasil tangkapan dia.. not so much. nasib dapat kerapu...sedap ! yg dia banggakan is the kerapu bara. sungguh rare katanya ikan tu.. entahla...saya tak tahu menahu...janji rasanya sedap...hehehe...


me and the kids


begitula cuti2 se malaysia saya... looking forward to our next cuti2... nak pergi mana ntah... travel dengan 2 anak tak banyak beza pada saya.. except saya kena continue breastpump and breastfeed my adam...  adam pulak jenis relax ajer.. x byk ragam.. so Alhamdulillah... everything was great.