Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Wednesday, March 31, 2010

Urban Fluff AIO dah sampai~~


My urban fluff AIO dah sampai~~ OOlala...sukkernyer... cantik nyer ~~~




bahagian dalam..lembut sangat2... waduy... i like!







i bought from Baby Sasha n Mom.. ada less 10%. yeay! CD AIO yang ke-2. Yang ada sekarang is Cushie Tushie.. pon i bought from this webshop... tak sabar nyer nak pakaikan pada my doter... tp.. basuh dulu!

Tuesday, March 30, 2010

Ponyo - Ponyo on the Cliff by the sea..

(Gake no ue no Ponyo)
(Ponyo on the cliff by the sea)

igt nak kongsi cerita hujung minggu hari tuh..aktivit mengemas rumah...tp gambar tak bawak plak... xpe la..cerita hal lain dulu.. n3 yang dah lama tertangguh..

let me share a movie from Ghibli Studio, Japan... jom tengok cerita Ponyo. hehehe...tajuk pon dah cute kan ?! cerita pon mmg cute ! Ada biasa tgk kah anime2 dari Ghibli Studio ? especially Hayao Miyazaki punyer cerita... kalau tak biasa tgk.... bawak2 la belajar tgk... saya melayan Ponyo dengan my SIL and auni...last month rasanya.. auni..of course tak paham cerita ni... tapi at some scenes she may stared and even laughed sometimes..

Character Ponyo ni memang cute la ! ini macam cerita mermaid versi kanak2 jepun... fish that wish to become human.. Ponyo is from a goldfish famili with thousand of sisters.. she was so eager to explore outside of the sea world.. one day she was driven away by strong wave to the shore and rescued by Sasuke.. she felt in love with Sasuke as soon as seing him.. after that moment, Ponyo had decided to become a girl and be friend with Sasuke... heheh...


kartun kan... adala sentuhan2 magic di tengah2 cerita... how Ponyo father tried to rescue her... becos he thought Ponyo was kidnapped by the human... later Ponyo mother came to grant her wish to become a girl.. kalau bleh dengar bahasa jepun lagi puas hati.. sbb suara Ponyo tu cute sgt ! and character dier yang blat2.. tembam2 tu comel !







(Ponyo dan adik2 nya)

Me and my sister terpaksa mengulang cerita ni dekat 3 kali.. hehe... sebab kadang2 diganggu oleh auni yang nk tdo la, susu la, main sana sini la, tetiba nangis plak la... OK je layan 3 kali pon.. sebab tak jemu pon... kalau nk tgk trailer anime ni...bleh tgk di SINI.. selamat menonton !

Tuesday, March 23, 2010

Decoupage # 3 - hujung minggu kita~

Mencari masa yang terluang untuk berdecoupage.. itula hujung minggu. kekadang ada masa... kekadang kena cari masa.. kain yang tak berlipat menggunung tinggi.. yang di raga tak basuh lagi...hahhaha... yang diampaian pon dah dekat 2 hari... beratnya tanggungjawab isteri.. chewwah~~ macam berpantun plak kiter... kikikik...

alhamdulillah.. dapat menyelesaikan banyak hal rumah minggu ni.. siap ubah susun atur rumah sket gituh.. sajer~ buat ubah mood... lawa takdela manapon.. asal ku sendiri sukker.. OKla kan... org lain kater apa.. ada aku kesah... igt nk gi amik tisu baru kat k.affen... ampun kak, tak sempat la... sempat jugak2 jalan2 kat PKNS shah alam... igt nak cari color untuk decoupage... alamak kedai tu tutup plak. Aisey~~ (tapi..lega.. selamat duit kuh.. huhuhu..)

Order beberapa keping tisu dari RaznaCreation.. untuk menambah koleksi tisu sendiri.. dan beberapa botol kaler untuk mencantikkan sket hasil decoupage kuh..

So...kali ni guna tin.. tin berisi nori..nyum nyum~ sedapnyer~~~ customer korea bagi... sungguh lazat sekali...

tin "nori" (ada 4 tin dalam simpanan.. 2 dah sedekah kat k.ju.. tinggal 2 untuk sendiri)


Bersemangat betol nk decoupage tin ni... takut pon ada.. hahah ... takut shippai lagi...
Seperti biasa.. sealer dulu.... then tempek Gesso... owh~~ bergelen gelen jugak gesso kena buh ni... kalau dah ujau2 tin tuh bleh nampak lagi.. nnti x cun la plak... gesso tempek lagi... guna dryer kasi kering... then gesso lagi... dryer lagi... gesso lagi... begitu la aku... kulu kilir berulang alik ke bilik nak guna dryer... wakaka.. tp seronok plus suspen gak...


selesai gesso... terpaksala projek ditangguhkan... dek kerana nak masak plak... waakakak... auni nk kena suap makan gak... nnti my doter ketandusan kasih sayang plak... dek mak nyer asyik mengecat tin ajer.... ahahah... maka tin putih pon jadi putih ajelaaaaaaaa.... ahaha... hinggala ke malam hari...


Lepas si kecik tu dah tdo dalam kul 10 gitu... kita mulakan semula... nk try boh kaler sket aa... ku blend sket.. butter brown and pink... ahahah... hentam ajela ! tp ok gak jadi nyer... first2 guna berus... tp macam tak best sgt... maka ku tepek2 jer guna span... lagi puas hati ! kaler dier ala2 light brown gitu... owh ~ i like~~...

tisu... guna tisu bunga kecik2 gituh... ku try atas penutup tin... shippai! bergerutu... ish xbleh jadi nih... so untuk body tin... ku tepek tisu guna sealer pakai jari ! mmg kompem smooth surface ! berani cabar ! hehe.. bravo... no more gerutu2 lepas nih..

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

tada~~



tutup tin yang bergerutu

barula smooth~~





hahah... sukker decoupage kali ni.. tin ni nk buat sepasang... nnti nak buat lagi sekali densign yang sama... vanish tak sempat nk buat lagi... buat malam ni la kot... hehehe...sampai 3 hari nak siapkan satu tin... hahaha... kenapa ?! si kecik ni haa... kejap2 nak kaco..


mummy...tgk decoupage saya!


tensen mummy tak layan dier... habih perut seniri di conteng nyer... wakaka~~ nasib baik pen biasa....

Thursday, March 18, 2010

KedaiGambarKami - AiVee Emart Best Photo Contest



Dah lama rasanya tak join contest2 blogger lain.. tetiba singgah di KedaiGambarKami ada contest la pulok... tajaan bersama dengan AiVee Emart.

Sebenarnya both blogs bukanlah asing sangat bagi saya.. saya pernah menyertai contest anjuran Kedai Gambar Kami.. Baby with Blanket. Seperti nama nya... blog Kedai Gambar Kami ini menawarkan perkhidmatan photography, photobook , blog header dan banner. Jika anda berminat boleh la tinjau2 harga nya di sini. Yelaa... kita kena tahu ongkos nya berapa dulu... eheheh...

hasil kerja pada saya semuanya berdasarkan pada rezeki.. maksud rezeki di sini.... rezeki mood anak (kalau saya nak bergambar dengan anak la), rezeki suasana, rezeki tempat photoshoot, rezeki cuaca, rezeki kekreatifan dan macam macam lagi... kita kena yakin yang photoshooter telah mencuba yang terbaik... dan kita juga mestilah memberikan kerjasama yang terbaik. barulah hasilnya lumayan gituh !



AiVee Emart also has always been in my Favorites List ... tempat saya meninjau ninjau baju untuk doter (dulu la...sekarang macam dah jarang2 sket).. atau soft book atau soft toy. Saya senang menyinggah di blog ini sbb gambar dan information on the product is big and clear.. easier for you to choose the best for your kids. Kalau dah tau nak beli apa lagi senang.. terus pegi pada produk labelnyer..

Oklah berbalik kepada contest yang nk dijoin ni..tajuk is Best Photo.. so secara direct meaningnya.. i've chosen the best photo that i have in my keeping..


maksud 'best' itself is very subjective..best dari segi warna.. best dari segi susunan.. best dari segi ahli2 yang ada dalam gambar.. best dari segi lokasi.. best dari segi reaksi dan macam2 lagi.. gambar ni kalau bukan kerana contest sekalipon.. is my best picture. Its sentimental.



Pertamanya ahli dalam gambar terdiri dari 4 generasi.. my doter (generasi ke 4) as the cicit and the youngest.. me n hubby n 2 cousin perempuan (yang chubby2) tu as the cucu2 (generasi 3).... my mom, makcik, pak usu and mak usu -adik beradik mak- (generasi 2)... dan yang dukung my doter tu is my opah and moyang to my doter... the first cicit in the family... isn't this photo sentimental~~ i love every each yang ada dalam gambar ni... mereka ni la yang memberi semangat pada saya, sokongan, dorongan dan kasih sayang... tanpa mereka tak mampulah saya berdiri tegak !



Lokasinya.. di tepi rumah opah.. tempat saya membesar.. rumah kampung..macam tula.. takdela lawa sangat.. dulu rumah opah ni cantik... tapi sekarang dah di makan usia... tengokla semak samun tepi tu haa... gitula rumah opah..tempat nyidai kainnya guna dawai... apa sangatla yang larat di buat orang tua tu sorang2.. tapi inilah kawasan rumah opah tempat saya bermain2 dulu.. tempat main basikal, main kejar kejar, tempat makan aiskrim, makan jajan yang diumpan tok...hahaha...rindu tok.. tok dah meninggal dekat 10 thn yang dulu.. inilah tempat kami balik raya, kami makan durian, kami mancing ikan... halaaa...sentimental la~~ rasa nak balik kg sekarang jugak !



macam dah melalut lalut plak ku nih... hehehe... mintak maap la yer tuan puan penganjur.. itulah gambar TERBAIK saya... rumah kg saya ni di perak... mak ikut ayah menetap di Kluang, Johor. Sekarang rumah mak di kluang la... saya pon bersekolah di kluang dulu.. saya tak de masalah kalau sessi photoshoot untuk Grand Prize di jalankan disana... semoga entry saya mendapat tempat di hati cik tuan puan juri.... jika sebalik nyer sekalipon... entry dan gambar saya ini tetap mendapat tempat di hati saya... heheh THE BEST PHOTO in my heart~~

Promo terakhir... contest berakhir esok...19th March 2010...i assume sampai midnite la kot... masih ada masa untuk anda sertai... T&C boleh check di sini.

Monday, March 15, 2010

Bunga Telur - Kicap Tamin.. nice~

Sempena cuti sekolah mestila ada kenduri kawen ye dak...hehehe...last week balik kg.. sepupu mak jemput wedding anak dier kat pekan kg gajah... tahniah ~~ shanaliza & suhaimi... aiceh~ takdela rapat benar pon kami... kenal gitu2 jer... mak dengan mak ajer yang rapat... hahah....

yang best bunga telurnyer~~ asal2 kami amik sorang satu jer... sebelum makan dok terpikir2 gak..apa menda la dalam kotak nih...perfume ker ?! takkan la plak kan... eheheh...tak abeh makan lagi..dah tak sabar nak tengok.... bukak2.. jeng jeng~~ Kicap... hahaha.. sempoi dak ? sempoi kan... i like~~


bila dah tau kicap... cepat2 simpan dalam beg... then amik kuih dengan buah2...gi mintak kicap lagi...hahahah... dapat lak tuh ! ahahha... tgk2 mak dapat lagi byk... sebab direct mintak dengan mak pengantin... ahahah... total ada dekat 20 botol kitorang bawak balik kicap rasanya ! hahaha... tak malu betol !

Friday, March 12, 2010

Glee - Endless Love

video

huhu.. this is what i was blogging about the other day on Glee. Hah i love this scene..! Super funny.. super cute! listen to the dialog...super stupid!

kelakar la... see how Will re-act to Rachle (Lea Michele) eye contact...hahaha...super kelakar.. previously i was not sure mmg diorang nyanyi ke ?! atau somebody else punya suara... turn out.. mmg diorang nyanyi betol ! hahaha... most of them are from Broadway stage...no wonderla.

i love Lea Michele performance in Glee.. she sings very well.. love the way she laughs and act and sing and semua2 la... mata dier besar! she's just 24 years old !

Dont miss Glee ! Star movie, Wednesday 9pm.. rite after americon idle.. its fun to watch... i have 2 episodes more to go . And this song... endless love.. is the best!

Thursday, March 11, 2010

Biggest Loser Asia.. transformation

Hoo...i googled and stop by at KLUE... found this...

many said he looks like a sick man.. aged like 45 (actual 25 maaa.......) told ya ! he's pathetic! read below comments...
hahaha...can't agree more with above comment..


Martha...4th place.. no much changes .. except for the hair ! hahaha... she looks happy for herself tho..


Runner up... Carlos from Philippine.. chef tuh ! biler dah kurus kurang sket aura tukang masak dier nih... he looks good. ramai fan dier nih... ye la.. macam friendly and relax gituh.

second runner up.. Aaron.. he is even better than Carlos (my personal opinion).. nampak tak drastik sangat..looks good and healthy. and ada muscle sket compare with others.

Anyway..lain orang lain pendapat.. i must agree with others.. David looks unhealthy ! hahaha... xpela.. saya ?!... saya masih sihat..akan menjaga kesihatan diri sendiri... menjaga makan saya... sekarang tak makan malam ! hahahah....


read more comments here.

Decoupage # 2 : Candle


Olala~~decoupage candle..heheh..hasil kerja ke 2.. amatla kena berhati hati...tisu tu cantik...i like~~ ada gak yang shippai (gagal) disitu... bagi yang expert mesti perasan... tapi saper yg tak perasan tu buat tak tau je la yer... ini satu pair... next nak buat another pair..but flower tissue plak... yeay~~

Wednesday, March 10, 2010

David-Biggest Loser Asia


wallaweeii...turun 83 kilo tuu~~~ aku kalau turun 83 kilo...jadi angin jer kot...nombor pon minus...hahahaha....dashat aa David.. total loss weight lagi byk dari current weight...muka pon dah cengkung...hahha... Congrats! Mmg layak sangat la...tp entah kenapa ...ku prefer muka u chubby dulu...lagi nmpak warm gituh..yesterday results:-

  1. David-Indonesia
  2. Carlo-Philippine
  3. Aaron-Malaysia
  4. No name... lets just ignore Martha.. Hampeh minah ni!

Tuesday, March 9, 2010

Biggest Loser Asia Grand Finale... when ?


Ohoo ~ ~ when is the grand finale? tonite ka? urmm .. not sure ... i really want to see their transformation! Martha? ugrh! bencinya ... bencinya tgk dier last week .. mentang2 dah menang free tickets to the finale .. bleh plak nk makan beriya iya .. annoying other org ... per citer ... emo ... emo loh .. ..

lets wish Aaron or Carlo win .. its hard to see if David win tho ... no! no! martha ... absulotely not! anyway ... dont forget to watch ... 702 hallmark chanel.

Sunday, March 7, 2010

Lets watch Glee





Lets watch Glee...Star Movie every Wednesday at 10pm.. yeay~~ lagipon CSI Miami dah ganti CSI vegas..owhh...too heavy for working mother... at 10pm plak tuh...no~no! tak larat nak pikir.. so jom tgk Glee..


Glee I watched several times lompat2 siri...itu pon tgk hari ahad...hari ulangan.. jam 3 ~ 4 ptg at star movie 711. what's catchy about this series, its a musical comedy drama.. so~~ musical kan ! setiap kali diorang nyanyi...aku pon nyanyi gak..auni siap lompat2 tepuk2 tangan lagi...hahah...i enjoy watching this drama...


already aired at 711 for several months...dah masuk episode berapa ku tak sure.. but i ada balance lagi 2 episodes sahaja ! yeay! kenapa?! hehe...dah tgk DVD my SIL.. last Saturday...whole day layan Glee..


Lea Michele (Rachel)


OK...i'm not really into the characters...Finn and Schue.. very good looking! suara pon sodap! aiceh~~ sukker bila time depa nyanyi.. and yang paling sukker biler Rachel nyanyi... hahaha...sukker nyer! the voice is full of emotion and alive! mata dier besarnyer! is it really her voice..wow she is good!. kelakar biler ada satu episode tu they try to convey their feeling thru songs and singing.! hahahah....the Endless Love is the song sang by Rachel and Schue where then Rachel realize that she has feeling towards Schue...and u just need to see how Schue scared.. and try to run from Rachel. hahah ! funny...


just watch la! u'll enjoy..tak payah pikir berat2... some slot stupid! but most of it funny and entertaining!4 stars!

Tuesday, March 2, 2010

Decoupage # 1 -- shippai..mottainai~~

akhirnya ku temui juga kesempatan untuk menggunting dan tampal... decoupage berjaya juga! yeay ~ tapi ??!! aduhh...banyak betol yang shippai (gagal)... tu la... ilmu kalau kepam lama2 tak diamalkan mmg rugi !!! ish...rugi!rugi!

kelas ku ambil dari cikgu Affeen.. conducted about 3hours dengan harga yang berpatutan.. rumah dekat ajer.. i bukit tinggi..dier teluk panglima garang.. there are several classes jugak..but one (yang ku tahu la) kat Putrajaya (tooo far n expensive) satu lagi kat Kapar rasanya... (too far also..mahu sesat)

anyway...i'm still proud of the results.. but i am to improve my product..aiceh~ datte... uuwwaahhh.... hazukasuuii... cikgu yang ngajar pon mallu aku rasa... ampunkan saya k.affen... saya akan improvekan lagi hasil kerja saya~~





okla...xperlula emo sangat... decoupage ku buat on Lifebuoy Handsoap.. botol besar tak berapa besar kecik sangat pon dak jugak. antara masalah awal yang saya hadapi:-

  • limited choices of paper napkins.. agak confuse dan tak reti nk pilih bunga and corak mana...
  • dont know how to arrange.. i believe this will only improve thru experience and exposure

lepas dah agak2 puas hati maka teruskan dengan menggunting tisu... sambung plak dengan sealer and gesso...gesso guna span basuh pinggan... masalah seterusnya yang saya hadapi:-

  • apsal ada buih2?! hahaha...sebenarnya dah terlupa cara nak apply gesso. patutnya tepek2 jer.. (betolkan k.affeen?!) yang aku nih...xpuas hati tgk ada buih2 tuh..maka ku tariiikkla .. hasilnya dah nampak la line2... aduhhh...shippai
  • tampal tak cermat...ada air bubble.. tarik2... jadi tak smooth surface... aduhh... sayangnya...
  • terlupa nak bukak lapisan tisu... argh..ini mmg yurusenai! sedey btol...
  • sbb tisu tebal...kena la guna varnish byk....tebal berkilau kilau. dah rugi varnish plak disitu

lesson learn... akan lebih byk latihan, lebih fokus, lebih berhati hati, akan lebih cermat, banyakkan melihat hasil kerja mereka2 yang arif...lagi satu ku nak tambah koleksi tisu..mesti...mesti!

ni hasil kerja ku... i'm still proud tau! cuma ada ke"ralatan" di situ...



Gambar diambil sebelum betul2 kering..sbb dah nk kuar. penutup merah pon tak sempat nk basuh lagi.


sbb tak puas hati dengan line2..so i buat lagi satu ... just to test how to apply gesso correctly..


barrula puas hati sket...sendiri bagi rating...40%=failed ! fugookaku.. i have to re-sit my paper...hahhaha...

decoupage bila dah start...baru rasa seronok.. hehe...semalam pon dah buat on lilin... seronok..insyaAllah ada masa boleh tepek kat blog nih... but for now.. i got to go~~