Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Tuesday, October 8, 2013

Pokok pucuk burung




Wondering apa la nama pokok ni..pucuknya berbentuk burung..pokoknya tak de bunga.. dah dua kali saya jumpa..satu di rumah makcik..satu di depan office ni ha...nampak cantik.. seolah macam tak susah nak mengidupnya.. tapi apa namanya entahlah..


Thursday, July 11, 2013

An unecpected gift


Unexpected..tambah2 kalau gift itu yg mmg kiter suka...wallaa...seronok betol! Thanks to my sister.. 




she was away for her summer holiday for 2 weeks.. and when she came home.... tu dia!! Baju raya untuk budak2..satu beg pennuh! Settled...x payah cari baju raya lagi dah  :p  and for me...sungguh terharu she bought me that so lovely coin purse.... biarpon kecik.... I sungguh jatuh hati... merahh lagi..muahhhss...thanks sis!


Kadang2 kita keliru memikirkan gift to bring back home as sourvenier untuk mereka yg menanti di tanah air.. lebih2 lagi kalau bercuti ke tempat yg kita pon baru first time pergi..dan yg common..biasala fridge magnet..key chain or t shirt.. but dont worry..people wont get bored dgn fridge magnet tu semua...its a good gift tau! But sometimes we try to give different or rare things..which ended org tu x appreciate pon.. sy dulu selalu berhati hati dlm memilih souvenir.. untuk mak benda lain..untuk ayah pastinya beg kulit...untuk pakcik pastinya jam...untuk abang benda lain..untuk adik pastinya hard rock t shirt... dan yg lain2 juga...itu bagi pihak perasaan kita yang nak memberi....

Perasaan mereka sebagai yg menerima ?? Hehehehe....baagi je la aper ponnn....kami tetap suka!

Wednesday, June 19, 2013

tempah baju raya di ipoh..

jauhnya menempah baju raya..sampai ke ipoh saya pergi..heheh... mak sedara di ipoh memang tukang jahit.. suri rumah sepenuh masa jugak tuh.. jadi bila di mintak menjahitkan baju untuk anak anak...memang mahu sajerla dia... excited nak tgk adam pakai baju melayu katanya... auni pon memang suka pakai baju kurung...
 
both kiddos given their full commitment during ukur mengukur sesion.. behave well... dan cepat habes porses mengukurnya... adam 2 pasang baju and auni also 2 pasang baju.. insha Allah raya nanti boleh la pakai sedondon 2 beradik... :)
 
walau belom masuk syaban lagi..dah banyak kedai jahit tak menerima tempahan... tempahan tutup by end April la...uish...daysat gak nak hantar baju sekarang nih.. seawal 4 bulan sebelum raya dah kena hantar.. ntah apaper plak dirasakan... nasib baik la ada tukang jahit dalaman..selesai satu perkara..
 
baju en shahir pon selamat dah dihantar kepada tailor... selamat untuk pakai raya tu masih belom tahu.. jgn xsiap bulak sudah la...raya ada masa sebulan lebih lagikan... berani terima makna berani untuk meyiapkan... raya tahun ni hijau la kita...heheh...
 
 





 

Thursday, May 30, 2013

pucuk pokok baru...

 
saya baru memindahkan beberapa anak pokok ke pasu yang lebih besar... anak2 pokok semua di bawak oleh mak dari alor setar... asalnya dalam pasu yang kecik... tapi sebab kan nak pokok2 membesar dengan jayanya... maka dialihkan ke pasu yang lebih selesa...
 
awal dulu saya pernah memindahkan pokok juga... tapi tiba2 mati... adehhhh... sayang ajer pokok. so kali ni agak risau.. kot kalau sebab dek tangan saya nanti mati pulak pokok2 ni... tapi pagi tadi dok meninjau ninjau...huhuhuuu...lega hati bila tgk dah ada pucuk baru yang keluar... hilang sikit rasa risau tuh...
 
 
 
 pokok limau..





pokok daun kari..
 
 
biasalah saya... tukang masak.. mesti kena ada la daun2 yang nak menyedapkan rasa.. dulu waktu di apartment memang tak menanam pon... sekarang ni baru la boleh... serai juga di tanam di luar.. pokok serai senang nak hidup... lega ada serai.. kalau tak dulu... berbeli la juga seringgit seikat... seronok rupanya menanam ni yer... sampaikan pucuk kurang seinci pon kita excited tgk... tiap2 hari meneropong... bila la pucuk baru nak keluar... akhirnya ada juger...  :)
 

Tuesday, May 14, 2013

idea untuk mini garden..

 
saya temui beberapa idea dan gambar menarik untuk mini garden saya... heheh... mini garden la sangat... xpe... berangan pon penting.. insya Allah.. pelan pelan buat.. boleh la jadi kenyataan...


 
menggunakan batu dan tanah
 
 



dekorasi batu






susunan pasu untuk mendapatkan ketinggian... yang ini terasa benar nak buat... bukannyer apa..susun pasu di bawah...terasa bosan plak...




 
susunan pasu untuk mendapatkan ketinggian... menarik..
 
 
kesemua gambar saya ambil dari Pinterest . sekian...

Wednesday, April 24, 2013

aktiviti main pasir pantai cenang..

alang2 dah sampai langkawi...mmg kami allocate satu masa nak bagi budak2 ni main pasir... dulu auni sampai menjerit jerit tak mau pijak pasir.. budak budak yang tak biasa dengan pantai mesti takut kan ombak pantai yang kuat... eh tak ke?! eh anak saya ajer ker yang takut pantai and ombak laut :p...
 
auni and adam sampai tepi pantai ajer dah pelok mummy abah kuat2... takut diorang dengan bunyi pantai ngan ombak yang kuat tuh... kebetulan pon hari macam nak ujan..ngan angin kuatnya lagi... auni siap ajak balik lagiii..tak nak mandi laut...nak swimming pool katanya....hadeehhh... dah alang2 sampai... pujuk jugak suh main air laut tuh...
 
kami sajer biarkan auni n adam main pasir... mulanya agak takut2.. tapi setelah mummy menunjukkan skill buat sand castle..(castle la sangat).. mau jugakla auni n adam main pasir di pantai... okla tu...aktiviti mengotorkan badan...mengotorkan baju... aktiviti jilat pasir oleh adam... makan pasir oleh auni... celup2 kaki dalam air... set mainan sand castle beli ajer tepi jalan pantai cenang... senang nak cari..
 
Kesudahannya lama juga budak2 main pasir... auni pon akhirnya kata nanti nak main pasir lagi.. bagusla gitu...janganla jadi takut air dan takut pasir pulak...
 






nanti kita pergi pantai yang lain pulak yer kanak kanak rebina...

Monday, April 22, 2013

the villa langkawi at Pantai Cenang

awal April hari tu kami ke Langkawi.. right after the school holiday.. so alhamdulillah...pegi kalau bukan musim cuti sekolah memang tak berapa ramai orang..hotel senang nak booking.. kereta dapat harga yang berpatutan.. cable car dengan underwaterworld pon tak penuh.
 
Nak cerita disini kami stay dekat Pantai Cenang, The Villa Langkawi.. hotel nyer kecik..hotel yang agak baru.. takde siapa yang recommend pon.. cuma bila google terjumpa dan terbekenan..tak banyak review tentang hotel ni buat masa ni..itu sebab saya rasa hotel ni hotel baru...
 
location hotel berdekatan dengan pantai tengah dan pantai cenang.. bersebelahan dengan Fave Hotel. Hotelnya kecik dan tak lah se gah Fave Hotel.. bilik nyer tak banyak..mungkin dalam 30 40 buah bilik shj.. harga untuk bilik kami yang ada 2 queen size bed dalam range rm250++.. kami pergi weekday...jadi harga weekend dan musim cuti sekolah mungkin lebih mahal... facilities yang ada, macam jugak hotel2 lain... dalam bilik..lengkap dengan tv, fridge, hairdryer, towel, tea set.. swimming pool semua ada la macam biasa... but again..hotelnyer kecik...
 
pada saya dan en shahir.. hotel ini banyak memudahkan hidup kami.. takde lif yang perlu dipanjat..hotel setingkat jer... jarak kereta dengan bilik pon dekat... senang nak berulang alik...jarak swimming pool dengan bilik pon dekat... jarak cafe dengan bilik pon dekat... bagi kami yang ada anak2 kecik ni amatla mudah... cumanya hotel ini ada nyamuk !! uhuuhuh... banyak sangat tu tidakla.. tp  adala nyamuk !! hahahah...





outdoor facilities
 
 

 

entrance & parking area...parking space agak limited



 
 
 
 
family room with 2 queen size bed
 
 
 
 




swimming pool.. jennuh budak2 tak mau naik2...
 
 
 
In sha Allah...kalau misalnya saya sampai lagi ke langkawi.. sy tak berfikir 2 kali untuk stay lagi di sini... :)

Tuesday, March 19, 2013

persediaan menghantar anak ke taska..

banyak sangat kah pengalaman saya bersama taska...owh...tidaklah begitu banyak.. auni was with taska tasneem bandar puteri at her age 2 and was with taska rohani seksyen 28 during her 4 years old... currently auni is enjoying her day at dzul iman seksyen 28.
adam at the moment is 1 and half years old at taska rohani juga.. previously he was also at taska tasneem bandar puteri...


 
auni belajar di luar
 


adam: waktu tidor
 


so basically i have experienced with 3 different taska/day care... banyak perkara yang berbeza beza dikendalikan oleh taska ni rupanya... saya ingatkan semua caranya sama...tapi saya silap..heheheh...
 
pertamanya... tuala yang di guna oleh anak2... ada taska yang akan menyimpan tuala di tempat mereka... contohnya hari isnin kita bagi tuala yang bersih pada hari isnin.. dan kita hanya akan dapat balik tuala tu pada hari jumaat.. tuala akan disidai di sekolah selepas digunakan. unless tuala tu kotor macam anak tercirit ker..dia akan pulangkan awal... ada pulak taska yang tidak menyimpan tuala di sekolah..they dont care about tuala budak..  sidai ka tak sidai ka...kering ka basah ka... diorang tak ambik kisah... yg saya perhatikan..tuala dalam keadaan basah2 akan terus dimasukkan ke dalam beg..tp sy tak berani tuduh..hanya yang pasti..tuala yang dimasukkan semula ke dalam beg petang2 hari berada dalam keadaan basah.. its my task every evening..after i pick up budak2..sampai ajer rumah.. i terus sidaikan tuala tuh... i would prefer tuala tu disimpan di sekolah dalam keadaan bersidai..daripada dalam keadaan basah2 dimasukkan ke beg anak saya...
 
next is how taska manage botol susu anak2.. ada taska yang prefer menyimpan botol anak2 di sekolah.. kita bagi hari isnin...dan kita hanya akan dapat semula pada hari jumaat... boleh bayang tak rupa botol yang kita terima hari jumaat tu rupanya bagaimana..? heheheh... berkerak kerak di puting botol..bau tak usah cakapla... ada taska yang memulangkan botol everyday... yelah...buat apa sekolah nak simpan..basuh atau tak basuh sekalipun..sy prefer taska untuk memulangkan botol susu anak2 on daily basis.. biarlah saya basuh ke rebus ke tonyoh ker...hari esoknya saya akan bagi botol kering yang baru. sy tak faham taska yang tak memulangkan botol susu anak2 setiap hari..apa motip nak simpan botol susu di sekolah? mana kan mampu sekolah nak basuh bersih2 botol susu anak2 di taska... tentunya belambak lambak botol yang nak dicuci.. jadi kan senang kalau pulangkan sajer botol susu tiap2 hari..kalau kotor juga...salah ibu bapalah...




auni: graduation day



auni: morning circle


kemudiannya, bantal tilam anak2 di taska.. pengalaman pertama saya..bantal tilam tinggal di taska..cuma sarungnya saya saya tukar every week...jumaat dapat sarung yg kotor..isnin bagi sarung yang baru.. taska kedua tak payah bagi apa2... tilam tak perlu...bantal tak perlu...heheheh... pihak taska ada tilam mereka sendiri..ada bantal sendiri... dan saya yakin sarung tilam di basuh every week... sebab saya nampak mereka menyidainya weekend... ada juga taska yang pulangkan bantal tilam setiap ujung minggu... bukan setakat sarung...bantal tilam pon bawak balik setiap jumaat.. yang ni..sy cara memana pon boleh... cuma lebih mudah dengan pengalaman pertama saya...tilam bantal menetap kat sekolah..sarung sahaja saya tukar everyweek..

banyak lagi kisah2 taska yang berbeza beza sebenarnya...kisah sabun la.. pampers la.. kasut la... baju berapa pasang la.. yuran apa tah lagi... semuanya berbeza beza mengikut taska.. bila ada perbezaan tu kita mula membuat perbandingan..dan di situ jugala kita mula komplen.. kadang2 komplen kita supaya keadaan boleh di perbaiki..bukanlah nak menyalahkan pihak taska semata mata..tp lebih kepada macamana nak memastikan anak kita berada dalam keadaan selamat dan sihat ketika di taska.. almaklum saja la..taska bukan menjaga sorang dua ajer budaknya.. berbelas belas yang nak diperhatikan..


adam: aktiviti main air
 



adam n auni: birthday teacher
 

parents pon seharusnya bersedia dengan sebarang kemungkinan.. toleransi dan chemistry between parents dengan taska sgt penting.. saling percaya mempercayai.. selebihnya kita doa sahajalah agar anak2 kita sentiasa berada dalam peliharaan Allah.. tak mampu kita nak memerhatikan anak2 kita di kala kita bekerja... kalau pagi2 anak2 menangis tak mau ke sekolah adalah sebab musababnyer... tanyakan pada anak...dan tanya kan juga pada taska.. auni a bit reluctant to go to taska earlier..menangis tiap2 pagi...asyik tak mau pegi sekolah.. saya berbincang dan minta cikgu focus kat dia sikit.. alhamdulillah.. akhirnya auni ok...takde masalah lagi.. cikgu pon senang bila anak2 happy... itulah dia nyer...

sekian sahaja motibasi saya hari ini..huhuuu...sekadar menyuarakan pendapat isi hati dan perkongsian pengalaman sendiri... sharing is caring...  :)

gambar source: fb taska rohani.

 

Thursday, March 14, 2013

Please mind your language..

 
watch what you say girl.. think before you speak.. be careful of what you are going to say because words can kill...
 
i did feel hurt by the words my friend said to me.. sakit hati.. now that even i feel better than before.. i can`t be treating her as good as before..  I might forgive you but I will never, ever forget..
 
my note: words are very powerful thing.. in a few simple words.. relationships can end, people can cry, hate or becoming angry...please actually think about what you are going to say or before the mean things come out... we should choose the words we are going to say.. or otherwise.. we will lose the best feelings.. there are some people out there really can't handle such a harsh word like that..
 
think before you speak, you never know how they will affect people

 
 

Sunday, January 6, 2013

my home made cooking..

 
do i love cooking ? it doesn't matter whether i like it or not..the only things that matter is en shahir and my kids love to eat whatever i cooked for them without complain...  but with compliments  :)  some dialogue that encourage me to cook more often are like; 
 
  • en shahir:    "ayam tu nampak manthap" "uihh...tak bleh tahan tgk daging kicap tuh"  "tolong panaskan lauk semalam, sy nak makan la".... 
  • auni:            "sedapnye mummy masak"  "mummy masak sedaaapp sangat"... 
  • adam:          "no sound" makan apa saja!! heheh..

compliment is such a small thing but very powerful in making us feel wonderful. It feels great to receive compliment and it makes me feel valued and yes does boost my self-esteem.. to that, i am happy to explore many more recipes and i tried to cook different food every time..
 
am i good at cooking ? erm.. can i say yes..?! heheh... initially i dont really cook for other or big crowd besides for my husband and my kids..and i dont feel confident to cook for my PIL even..since my MIL is really good at cooking.. but nowaday my mother, my cousin, my brother, my niece and others often saying that my dishes are tasty. they even requested specific menu for me to cook. So since they love my cooking.. i am always happy to cook for them.. i always take this opportunity to try whatever meal that i want, and their happy to eat.. regardless how it turn out. heheh...
 
recently i bought an oven.. my 1st ever oven. so that i have tried oven baking meals.. the easiest as starting was sherphard pie and tomato sauce cheese baked meatballs... i will not share the recipe here..just google and thousand ways of preparing your sherphard pie are on the internet...
 
 
 
 
 
auni celebrated her 4th birthday on 23 december 2012.. the same date also marked our 5th anniversary.. i prepared late dinner. i am very new to baking but yet i'm very proud of it. sherphard pie is very simple, easy and delicious. it turn out that everybody loves it..  me love it too... simple yet tasty. healthy?! i'm not really sure.but inside are minch meat, vegetables and potatoes. so i can say its healthy meal except for the cheese topping.
 
 

 
my assistant.. they were really excited..
 
 

en shahir prefer eating at home.. but he has no objection for us to dine out sometimes. but with kids age 4 and 1 half... it is yet easire for us to just buy packed food and eat at home. but we sometimes are out of idea on what to pack for dinner... nasi goreng..mee goreng... nasi goreng... mee goreng... which ended up me coooking.. some simple dishes like udang paprik, telur bistik and to be honest en shahir will only ask me to make telur mata kerbau for him with hot steam rice.
 
i can conclude that en shahir is a nasi person. the upbringing has taught him to be that way. he will not prefer mee or bihun sup or anything like that. this is the part that i really feel lucky...lucky that i will need to prepapre the lauk pauk. it was a bit hard earlier tho. yes..he just need that telur mata kerbau.. but i have to explore. after 5 years of marriage i have to be thankful to him for that. i am confident to cook now. i dont care whather others will like my cooking or not..the most important thing, is that en shahir and my kids like it.