Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Thursday, December 31, 2009

Rubik's Cube part 1

anda mampu melakukannya... sesiapa pon boleh ! jeng jeng.. rubiks cube mission accomplished.


i was introduced to the rubik's by my younger
brother who is currently undergoing his first year of accounting study (sorry kalau salah nama kos) at UITM Segamat. He somehow happened to stay at my house during last semester break.. and what he did at most of the time was rubiks puzzle (plus sleep...sleep and sleep <-- appa la bebudak skang nih)


it took me about 3~5 days to learn and memorize all steps termasuk thousand questions, failures and practise. my brother ni bagus gakk...sabbor aje la melayan segala soalan2 ku ini. at the beginning stage, 1 dan step 2, i was really excited.. kyushuk + bersungguh sungguh nak menyiapkan base (one color) and side layer 1 (four colors). biler dah siap...untuk practise lagi... i rosakkan dan rojakkan balik... then try siapkan balik base dan side.


haha..! puas hati biler siap tuh... tapi biler masuk step 3 iaitu untuk menyiapkan side layer 2...ermmm...dah macam tak bess.. kenapa? sebab kena hafal...mmg la kena pandai cari2 color yang sesuai sebelum proceed dengan step yang perlu dihafal tuh... tp... erm.. takkan kena hafal plak buat quiz n puzzle ? kan ?

ermm... mcm tak bess sangat la... tp ku mampu la memahami segala step2 yang di ajar...dan sememangnya puas hati la sbb dapat selesaikan semua color... rasanya dari kecik lagi teringin bennar nak siapkan rubiks ni.. tak sangka plak kesempatan belajar hanya dapat pada ketika umur hampir mencecah 30 an~ dan daripada adik plak yang tolong ajar.


it feels good when i finally managed to solve the Rubiks... tunggulah...i will explain details of the steps in part 2 ~~ insyaAllah... biler dah tau basic... i pon mulla la try pattern lain plak... see ~~ kalau dah biasa... 2 ~ minit pon dah boley siap...huhu


Monday, December 21, 2009

decoupage

hati tak tenteram ..jiwa tak tenang...aduhh... decoupage betol2 menawan jiwa hati beta..aduuhh...

sekarang..tiap2 hari dok melawat lawat blog2 decoupage and home deco english style.. ah macam therapy baru i tau...dulu seronok tgk emas...eheh..

jiwa meronta ronta nak belajar buat decoupage nih... teringin benar nak buat sendiri.. macam menarik la sangat..nak buat pada semua benda2 plain yang ada kat umah tuh.. aduh.

selepas jenuh membelek belek AFFEEN colections.. saya telah ditemukan jodoh dengan D'amor cottage plak... tak jauh tempatnya dengan rumah...dekat teluk panglima garang jer... akan ku pergi dalam masa terdekat nih.. tujuan ? ada banyak tujuan...

  • a) nak beli dan beli beberapa barang yang menarik...
  • b) nak tanya bleh tak ajar saya decoupage...saya budak nak belajar...
  • c) cuci mata...kena pergi...sbb kedai dier menariks sangat ! cantik2 brg kat kedai dier..
  • d) bleh bawak auni jalan2... ehehhe...

tu lah...semangat saya nih... kat mana ? akan ku call untuk details address and map.. matte~~

Wednesday, December 16, 2009

roses art

wow...i'm in the idea of decorating my house actually..kenapa?
everyday when i'm home from office i do hope that my home can make me feel warm and relax..tp buat masa sekarang nih...rumah macam keras2 gituh..roses ke bunga2 ke memang tak de..bau bau an pon takde..instead of table cloth..i buh table runner sahaja..my kotak tisu never been covered with those beatiful cover jauh sekali beautiful laces macam kat lovely lace tuh...
aduh...ku akui keturunan diri ini kurang berseni... tapi seni menyayi ada tau ! eheheh...

so i started off by blog hopping and goggled.. jumpalah macam2 blog on home deco...house renovation..wall sticker.. tp yg betol2 menarik perhatian is all these cottages punyer blog..

wow! cantik2la diorang punyer collections...i'm really impressed ! terharu dan terkedu...kenapa? sbb ku bukan keturunan yang reti berseni seni nih.. mungkin pada most of us benda tuh mungkin "alaa~~~ biasa jer aku tengok".. tp pada saya...sangatlah kagum..cantik2 tau cottages mereka2 nih... their really into english collections. the roses deco...antique collections.. laces.. roses candles.. alaaa~~ cantiklah ! how i wish nanti di masa hadapan ada generasi i yang boleh berseni sebegitu.... insyaAllah....

but yang betul2 i kenan is AFFEEN collection. whats more with her..is she can transformed "rubbish" into beautiful amazingly antique collections.. yang plain mampu di bunga2 kan...yang buruk mampu di perbaharui...yang tak bernilai menjadi begitu mahal. do stop by at her cottage ok.. Osusume des !

i emailed her..my first step towards decorating my house is to get those lovely candles first. even nice for birthday present... hope my small purchase may brighten up my after office day...

Wednesday, December 9, 2009

menerima perubahan

mampukah kita menerima perubahan di sekeliling kita dengan mendadak..salah kah kita jika kita tidak mahu menerima perubahan itu..dan bersalahkah kita jika kita tidak mahu sekeliling dan persekitaran kita untuk menerima perubahan itu...

adakah semua manusia terlalu teruja dengan perubahan.. betulkah kita semua sentiasa teruja dengan persekitaran yang baru.. kekadang dapat kita lihat ada lakonan disebalik sikap teruja itu.. betulkah lakonan.. ataupun sememangnya jujur.. jujur mungkin

Wednesday, December 2, 2009

Contest Si Manja Berkaca Mata

first time nak hantar gambar auni untuk blogger contest..mummy pon tak berapa reti lagi.. tapi kalau nak tak reti sampai biler kan.. so marilah kita cuba2...


tema contest si manja berkaca mata... ada dua gambar auni berkaca mata..dua2 berkaca mata hitam... mummy mahukan kelainan konsep.. biasanya kita akan kaitkan kaca mata hitam dengan kanak2 yang gembira, kanak2 yang tersenyum...suasana yang ceria dan gembira dan stylo.. gambar yang mummy pertandingkan ini adalah keadaan sebaliknyer...

saksikan gambarnya... jengjeng



Nama: Auni Ufaira Binti Ahmad Shahir

Umur: 11 bulan 2 minggu

auni sayang... mummy bukan berniat nak bagi auni nangis...tak sangka plak auni tak suka.. ehheeh (sorry yer gelak plak)

waktu ni auni umur 7 bulan. mummy abah n auni dalam kereta nih. mummy and abah try pakaikan spek itam kat auni..biler abah ready nak amik gambar..tiba2 auni jebek..mulut dah bengkok2..bibir dan bergetar getar..tapi masih diam..suara tak kuar pon.. abah plak tak snap2 lagi...rupanya abah tahan gelak tgk auni..(jahat abah!) and rupanya auni dah nangis..air mata mengalir..tersedu sedu..tapi tak kuar suara pon... aduh...kesiannya anak mummy...nangis merajuk rupanya...

entahla kenapa..auni takut gelap kot. and auni ni ada perangai..yang org lain pon tak leh pakai spek itam...kalau abah pakai spek itam..tak mau lansung dier tgk abah dier. muka terus masam..terus jeling abah dier...kalau mummy pakai spek itam...lagi la dier rasa macam mummy betray dier...agaknya dier jadi tak kenal abah mummy dier kalau kami pakai spek itam..sebab kesian kan auni..mummy sanggup tak pakai spek itam...tapi abah nk kena drive sayang...nanti silau plak...terpaksalah abah redha kalau auni tak mau tgk abah dalam kereta..~~

marilah sertai beramai ramai.. KLIK SINI untuk maklumat lanjut