Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Thursday, December 31, 2009

Rubik's Cube part 1

anda mampu melakukannya... sesiapa pon boleh ! jeng jeng.. rubiks cube mission accomplished.


i was introduced to the rubik's by my younger
brother who is currently undergoing his first year of accounting study (sorry kalau salah nama kos) at UITM Segamat. He somehow happened to stay at my house during last semester break.. and what he did at most of the time was rubiks puzzle (plus sleep...sleep and sleep <-- appa la bebudak skang nih)


it took me about 3~5 days to learn and memorize all steps termasuk thousand questions, failures and practise. my brother ni bagus gakk...sabbor aje la melayan segala soalan2 ku ini. at the beginning stage, 1 dan step 2, i was really excited.. kyushuk + bersungguh sungguh nak menyiapkan base (one color) and side layer 1 (four colors). biler dah siap...untuk practise lagi... i rosakkan dan rojakkan balik... then try siapkan balik base dan side.


haha..! puas hati biler siap tuh... tapi biler masuk step 3 iaitu untuk menyiapkan side layer 2...ermmm...dah macam tak bess.. kenapa? sebab kena hafal...mmg la kena pandai cari2 color yang sesuai sebelum proceed dengan step yang perlu dihafal tuh... tp... erm.. takkan kena hafal plak buat quiz n puzzle ? kan ?

ermm... mcm tak bess sangat la... tp ku mampu la memahami segala step2 yang di ajar...dan sememangnya puas hati la sbb dapat selesaikan semua color... rasanya dari kecik lagi teringin bennar nak siapkan rubiks ni.. tak sangka plak kesempatan belajar hanya dapat pada ketika umur hampir mencecah 30 an~ dan daripada adik plak yang tolong ajar.


it feels good when i finally managed to solve the Rubiks... tunggulah...i will explain details of the steps in part 2 ~~ insyaAllah... biler dah tau basic... i pon mulla la try pattern lain plak... see ~~ kalau dah biasa... 2 ~ minit pon dah boley siap...huhu


1 comment:

  1. haha kakak ku ini seorg yg tekun sbb tu best ajar die...
    haha....

    ReplyDelete