Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Thursday, December 30, 2010

rasa macam nak pergi Langkawi pulak..

Saya memang tak pasang plan untuk ke langkawi... kenapa?! sebab pada saya tujuan utama ke langkawi is shopping pinggan mangkuk.... mestila kan... sebab harganya jaaauuhh lebih murah dari di sini....


last i went to Langkawi was 3 years ago... right after my kenduri kat Alor Setar... at that time.. yup... i borong 2 set 4 correle... uhh... indah sungguh waktu itu.. seronok sangat bershopping sakan... yela ada logicnyer bershopping katak waktu tu.. sebab kita baru kawen... rumah pinggan mangkuk summer mana ada lansung.. maksudnyer set yang proper dan sesuai untuk kalau org datang.. so mmg plan beli untuk rumah tangga..


jadi alhamdulillah... dapat pula mak bg ada bagi lagi pinggan mangkuk... jadi set2 di rumah saya sudah mencukupi... tak perlu beli lagi.. tambahan pulak.. cabinet rumah saya kan kecik ajer... nanti x de tempat pulak nak simpan pinggan2 kalau beli...

jadi mmg saya memilih untuk tidak pergi ke langkawi demi mengelakkan untuk membeli pinggan mangkuk... TAPI... lepas tgk set bunga2 lawa pinggan kat rumah mak usu saya di ipoh minggu lepas... WADDDUUUHHHH.... rasa macam nak pegi langkawi la pulakk....








tidakkah set2 pinggan ini cantik.... adduhhhla...sungguh menggugat iman.... aduihhh... teringinnyer...








set ini bukan set vintage... ini set oleh idaman suri... set ini menyediakn 8 dinner plate.. 8 mangkuk sup.. 8 side plate.. 6 coffee set.. satu mangkuk nasi... dan satu teko... dengan harga not more than 400RM... tidakkah ianya cantik.... aauuu.... macamana ni wehhh....n the pinggam tidaklah seringan vintage... but its not heavy at all.... now its been added in my wishlist... huhu...

Teringin nak beli stool Fella ni....

kalau nak diikutkan list "teringin" ni mmg tak tersenarai... byk sebenarnya barang2 teringin ni ye dak... tapi itulahh... buat masa ni teringinnn plak rasanya nak tambah stool ni kat rumah... keperluannya ? basically as tempat duduk la kan.. dan stool ini ialah stool storage... ha boleh buat isi barang... semakin hari semakin runsing dengan toy2 auni yang semakin bertambah tambah itu...


stool at Fella

So kita pon survey la kan di beberapa tempat... yang saya tgk di Fella Design dan di Macy.. mmg ada la yang saya cari... fella saya pergi outlet Bukit Rimau dan Macy saya pergi di IOI puchon... seronok berjalan jalan survey nih... mencuci mata dan mencuri idea macamana nak susun rumah...




stool di Macy.Pic: google

dua2 kedai ada stool yang cantik... dan dua2 kedai tgh buat sale.. tapi both ada pros and cons.. pada saya stool di Macy terlalu plain.. ruang storage nyer besar dan stool nyer tinggi... yang ada jenis panjang sahaja... harga RM 129 harga lepas sale... sale di Macy berakhir 2 Jan....

stool di Fella lebih menarik minat saya.. fabrik dan finishing work nyer lebih cantik.. fabrik berbunga bunga... uhh.. i loike.. banyak pilihan color and design..stool nyer rendah dan nampak lebih stabil.. ruang nak simpan barang lebih kecil dan harganya RM 199 harga lepas sale.. ini harga untuk yang macam dalam gambar di atas... yang panjang punyer stool x perasan plak harga dier berapa... mungkin sebab dah lebih budget saya.. itu yang sampai x igt tuh... sale di Fella sampai 23 Jan... yup.. lama lagi...

ermm..macamana? nak beli ke tak nak nih... huhuh... ada org yang suka design plain and simple... macam saya, saya suka ada bunga2... nampak sweet sikit... mungkin ker saya akan pergi ke Fella... hehehe...mungkin la kot...






dah tgk2 stool tuh.. ada jugak barang2 lain... yang menangkap mata saya.. day bed di atas... aloorrr...cantik nyer... rumah sekarang ni kalau beli day bed..jawabnye kena letak dekat luar la... tak dok tempat...huhuhu... nantila... kalau ada rezeki rumah besar sikit... boleh la beli yer.... amiiinnn...

Friday, December 24, 2010

My daughter is 2 now !

Happy birthday dear... mummy loves you so much !




Auni sudah 2 tahun... 23 Dec 2010... berbeza sungguh kalau tgk gambar2 dier waktu kecik dan gambar2 sekarang nih... cepat sungguh masa berlalu... dah besar dah pon anak mummy !

Di kala umur sudah mencapai 2 tahun.... auni sudah pandai :-


  • BERCAKAP DENGAN SUSUNAN AYAT PENUH - yup.. sudah boleh menyusun ayat lengkap.. contohnya yg simple sekali "mummy nak susu.." mummy nak air.." mummy nak ngok ipin ipin.. "mummy nak roti.." mummy adduhh sakit perot.." ini kakak punyer.. " dan macam2 lagi la.. basically dah boleh mintak sesuatu dengan ayat... dan memberi tahu sesuatu dengan ayat..

  • BERBUAL --> 2 WAYS CONVERSATION - dah boleh buat kawan sembang dah ni... contohnya "Q:kakak nak pegi mana nih ? A: kakak nak gi umah opah" "Q: Rumah opah mana? A: Umah pah lela" "Q: Kakak nak makan nasi ? A: Nanak, enyang" chewah chewah... mmg becakap kadang2 macam org besar... ada baru2 ni saya dengar dier begaduh dengan abahnya... "Q: Kakak pegi basuh tangan sendiri.. A: Eh tinggi, tak sampai aaa" hahaha... sungguh la budak ini pot pet pot pet....

  • MAKAN SENDIRI - Makan sendiri dengan sudu aje la... dengan tangan mana reti dia... makan dengan sudu tu pon sekejap jer... lebih2 nya dia baling makanan dengan sudu.. jawabnya mummy ambik sudu tu simpan... lansung merajuk tak nak makan...kikiki... kenala pujuk sbb nak suh makan gak... susu sudah tidak berapa kerap... sehari mungkin 3 atau 4 kali jer... sekali bancuh dalam 250ml.. dalam 8, 9 Oz... ok ker?

  • PAKAI SELUAR SENDIRI - dah boleh pakai seluar sendiri... tapi selalu sangkut kat bawah pampers... hahaha.. kiranya tak boleh la tuh..huhuhu... tapi ada improvement jugak la... kalau dak masuk dua2 kaki dekat satu tempat.. sekarang dah pandai dah...

  • KIRA 1,2,3... - sudah pandai mengira nih... kalau dier nak baing bola ke.. mesti jadi satu, dua... EMPAT !! hahaha...salah... tapi kalau english betol.. jadi one, two, three... bab nombor dalam melayu gagal plak... kelakar sungguh. basically dier bukan lah reti mengira.. tapi kenal nombor.one to ten OK... satu sampai sepuluh pon OK.. turutan nombor2 KO.huhuhu... alif ba ta.. auni mmg failed. akan jadi alif ba nana... kikiki...

  • LASAK - Hoo...budak di kala umur begini mmg lasak ek.. lari punyala laju.. panjat memanjat tak payah kata la... lately suka pusing2.. nanti dier syok layan pening dia.. pas tu gelak sorang2 sebab pening... tido pon masyaAllah.. kaki atas pinggang mummy... lepas tu himpit mummy... awal2 tido elok ajer positionnyer... kejap lagi tegok udah pusing 180 darjah...

  • POSING BERGAMBAR - kalau keluar bedua dah boleh suh dok diam2 nak amik gambar... suh kedepan sikit.. suh senyum sikit.. suh tgk sini.. dah reti dah budak nih... tapi kalau suh undur belakang sket... dia akan pusing bagi belakang dier plak kat kita...hehehe...


Ada lagi benda2 lain yang dia dah makin expert... tapi x larat nak tulis panjang2... semalam birthday dier kebetulan babysitter mintak cuti... so saya pon ada lah dirumah semalam menjaga dia... malam ada buat la potong kek kecil kecilan untuk dia dan panggil cik lela (babysitter) ajer pon... bukanlah ramai sangat...kami2 sahaja...




dek kerana kek kecik... jemputan pon kecik..huhu




antara yang excited dengan birthday auni is.. babysitter dier.. cik lela... beriya iya bg hadiah kat auni... siap bungkus elok2 lagi... tahun lepas pon cik lela antara yang dulu bagi hadiah untuk auni... thanx cik lela! siap ada birthday wishes.. n card birthday lagi...




cik lela (auni panggil opah la) & daughter



auni mmg sukker dengan hadiah dier tuh... siap posing2 amik gambar lagi... bukak2 hadiah tgk ada 2 helai t-shirt.. terus suh bukak baju yang ada.. nak pakai yang baru... teruss pakai sampai tdo... tak dan dan.... kalau tanya "siapa bagi?" A:"Opah la.. canteeekk" ceh ceh.... anak dara sungguh...
itula dia serba sedikit kisah auni saya di hari jadinya... mummy tak tau lagi nak beli apa kat auni ek... esok nak balik kg... rasanya mungkin sambut belated birthday lagi nih.... isk isk... potong kek laaaagggii.....


so auni, again happy birthday dear... semoga auni membesar bagai juara... menjadi anak yang solehah.. anak yang cerdik.. anak yang bijak... semoga auni akan mengenali dunia dengan matang dewasa nanti.. auni jadilah anak yang taat pada allah, pada ibu bapa dan pada orang tua2... mummy and abah sayang auni so much !! andak pon sayang auni gak...heheh... esok balik kg kita potong kek lagi.......... huhu.. tet tot!!

Wednesday, December 22, 2010

Belated birthday gift...

Saya selaaaalu confuse kalau part nak bg gift untuk en shahir... tak tau apa yang patut dibeli dan di bagi... ended up akan terus tanya kat dier... apa yang dier nak.. tp kalau dah tanya... xde la surprise lagi namanya kan ?!







tapi rasanya patut di tanya la... daripada kita bagi benda2 yang dier x appreciate. Even kalau kita dah tau apa benda yang diorang nak pon... mesti diorang ada own preferences... brand nyer.. color nyer... di sebabkan itu... saya pon terus terang ajelah tanya... lebih senang... so bersekali la kitorang pergi ke kedai... dia pilih2... saya bayar.... so encik Shahir... happy belated birthday !


yg di cari en shahir.. dapat pon !



memilih hadiah untuk suami sepatutnya tak sesusah mana... almaklumla kan.. suami... kita septutnya tahu apa yang dia suka... dia pon sepatutnya setakat mana budget kiter... huhuhu... nasib baik en shahir pilih barang within my budget... :p en shahir mmg dah lama suh saya usha polaroid sunglasses nih... dier mmg aim nak benda ni untuk pakai memancing... ada jugak dier suh saya beli barang pancing.. ups ! yang tuh saya tak layan ! saya ada la usha2 gak... amboihh harga sampai 7 8 ratus... mana ada budget... cari dan cari lagi... ada la yang berpatutan sket harganya... ini pon kira menggantikan yang dah patah... ok la tu. selagi mmg dier nak pakai... dan selagi dier sukker.... tet tot!

Tuesday, December 21, 2010

Peraduan Pengembaraan Upin Ipin & Huggies

borang boleh dapat di mana2 kedai yg ada huggies


hari tuh dah join satu contest...tapi x berjaya... sob sob sedihnyer~~ jadi kali ni nak cuba lagi sekali... dapat tak dapat tu.. rezeki namanya ye dak ?! yang penting kita hantar aje la...

Contest seterusnya juga anjuran Huggies ialah Pengembaraan Upin & Ipin bersama Huggies... saya bukanla tau ada contest ni pon... my doter yang tiba2 nampak dekat tempat beli huggies last time.. dier ternampak pon sebab ada gambar upin ipin... baca2.. tgk syarat2 peraduan pon senang ajer... so kita pon cubalah....




ikut 3 langkah mudah



Hanya perlu ikut 3 langkah mudah..... pertamanya beli mana2 produk huggies... mmg kena beli pon... semalam tgk kat Jusco murah... L60 RM 35 so rembat 2 pack... keduanya... isikan butir2 peribadi anda.... owhhh...senang jer... dan langkah terakhir... lampirkan resit pembelian dan juga kod bar produk huggies... "senang senang senang"... bak kata ipin... :))



Contest berakhir pada 31 Dec 2010



Haaaa... dah siap pon... tulis tulis... tanda tanda... masuk dalam sampul... terus hantar... Bismillahirrahmanirrohimm....ada la rezeki handaknya..... beriya iya bennar...


OK... hadiah2 nyer... ada 10 hadiah utama... penginapan 3 hari 2 malam di Sunway Resort & Spa... hehehe...dekat ajer~~ then ada hamper & produk huggies bernilai RM 500, RM 300 dan RM 50... beserta barangan upin dan ipin... ish ish ish...kalau my doter dapat nih.... MESTI dia suka !!!

Tuesday, December 14, 2010

Bayar saman polis... myeg dan pejabat pos





ada saman tak ?! en shahir ada tolong check untuk saya di balai polis... nasib baik tak de saman... alhamdulillah....


rasanya semua org dah tahu yang pembayaran saman walau apa jenis kesalahan sekalipon ada diskaun buat masa nih... promosi bermula 1 disember hari tuh... semenjak hari tu la.. saya dengar balai polis trafik mana2 pon pennuhh org.. barisan punya la panjang untuk mereka2 yang nak bayar saman ni....


en shahir ada 2 saman yang dia baru settle kan hari nih... dua2 saman dapat diskaun 50% dan lebih... pagi2 lagi dah pergi ke balai polis trafik... aduhhh...panjang bennar org beratur nak bayar... cara pembayaran di balai polis trafik.. kena beratur check saman yang ada dulu.. then barulah beratur untuk pembayaran... bawa sekali kertas check saman tu... nak check saman barisan x panjang... barisan yang nak membayar tu yang berjela jela... aduhhh...



disebabkan line yang panjang ni la... ramai org mencari option lain... org terus register Myeg... dan akhirnya Myeg nyer website pon crash boom bang ! hampeh sungguh... register tunggu e mail verification hampeh x sampai2.... dan kita terus mencari option lagi.....

yup..yang terbaru dan lebih menyenangkan... anda boleh bayar saman anda di pejabat pos / post office yang berdekatan...en shahir dah bayar pagi tadi... beratur x sampai 5 minit... saman dah settle... bukankah mudah ?! tau tak ?! kitorang asal2nya tak tau..nasib ada member yang bgtau...kalau perati kan betol2... mmg ada memo di tampal di pejabat pos.. tak tau la samaaada selected post office ajer ke atau semua pejabat pos...

promosi diskaun saman ni sampai bila pon kami tak tahu.. en shahir tanya polis pon... polis kata diorang pon tak tau.. walaupun ada dengar yang promosi ni berakhir 15 Dec... tapi polis kata depa pon x sure... ada sumber kurang pasti berkata... promosi ni sampai feb 2011... yak ka?! entahla...saya pon tatau...

yang pasti... semua org should grab this discount... secepat yang mungkin. dan kalau x nak beratur panjang2... bayar la di pejabat pos.. my Botanic Klang pejabat pos kompem boleh... bayar jgn x bayar...

pic: googled

Monday, December 13, 2010

tempoh ubat dalam peti ais...

Alhamdulillah... auni seorang yang jarang sakit... tp 3 4 hari ni... auni ada selsema sikit.. selsema yang bukan mengalir ngalir tuh... tapi selsema kuning yang pekat tuh... kalau tidur berdengkur bunyinya... yela.. budak 2 tahun x reti dia nak hembus hingus tuh...


saya pon cuba2 la cari dalam peti ais ubat selsema dia...

alamak... xde ubat nak di beri... semuanya dah lebih 6 bulan... saya pada asalnya nak bagi je ubat yang dah lebih 6 bulan tuh... nasib baik en shahir tahan... kena marah :p .. mana boleh guna lagi ubat2 tu kata nya.... huhuhu.... sorry... mummy dah desperate... igtkan kalau di biar ajer dalam peti sejuk... boleh tahan lama (selama lamanya ?! :p ).....

so dek kerana nak tahu... saya call la klinik.... nampakanya tempoh hayat ubat bergantung kepada jenis ubat dan brand... satu klinik saya call, katanya ubat dia kalau dalam peti sejuk boleh sampai 6 bulan.... dan klinik yang biasa saya pegi klinik kanak2 dan keluarga tan... ubatnya tahan 4 bulan sahaja.... so igt yer tuan2 puan2....

so jgn bagi ubat yang lebih dari 6 bulan.... kesimpulannya banyak la saya buang ubat2 semalam.... :)

Thursday, December 9, 2010

An unexpected gift...

An unexpected gift... thanx so much....
kita pastinya suka dengan hadiah yang tak di jangka... today i received watch as a token of appreciation from my company... a casio watch...


jam ni special dari biasa.... they have engraved the 25th years celebration logo... now its more unique compare to the normal casio... my company is celebrating the 25th years celebration.. and our new car is the Inspira... now you know my company.... hehe.. tp saya anak syarikat ajer... i'm not really working in Proton...



the gift followed by some words of appreciation from the boss... boss proton ni bagus. he will continuously motivate the staff... dalam sebulan ada sekali dia akan hantar email / message to motivate the staff... objective berbeza beza.. sy tak tau org lain... tp saya selalu tertunggu tunggu mail from him... seronok nak baca...



thank you................



i rasa entry i ni macam bunyi sedih plak.... dapat hadiah pon sedih ka ?! cuba la bersyukur sikit... ish ish fina ni.....

tp bukan apa la kan............. kenapa bagi jam lelaki pada kami2 kaum wanita ni ?! yeha mungkin ramai yang kata..."alaaa... bagila husband ke.. abang ker..." mmglah takde masalah nak bagi... tp bukan ke ini hadiah dari boss kepada staff ?! committee yang menguruskan jam ni kena lebih peka dan sensitive laa.... kalau untuk kaum hawa.... bagila jam yang sesuai untuk kaum hawa.. barulah kami lebih gembira...huhuhu...

no offense yer... sekadar pendapat dan isi hati saya sahaja.... tet tot!

Amazing Race Asia-Finale... mesti tgk!


Saya teruja nak tgk tv malam nih..... mesti tengok... insyaAllah kalau sempat mesti mahu tgk...huhuhu....

siapa yang kaan menang ?! siapa sangka father daughter dari indonesia will be in the finale... especially after the 4 hours penalty last 3 weeks... huhuhu.... anything can happen...anybody can win...

jgn terlepas... axn 9pm tonite!

Wednesday, December 8, 2010

Rapunzel sy dah tgk.... bess!

Nampaknya cuti maal hijrah saya dihabiskan melayan wayang sudahnya semalam.... takdela sepenuhnya dihabiskan dengan wayang.... 2 jam je la kan.... heheh...
me, my sil, my niece and my auni watched Repunzel at Bukit Tinggi TGV... huhuhu...super bess!


you..and your kids... and even the whole family should go and watch this. heheh... highly recommended... gelak x berenti saya layan cerita ni...




Character yang kelakar are Flynn pencuri yang 1st terjumpa rapunzel... charming funny, animal lover?! ka?! hahahah.... Maximus....is the kuda yang amat kelakar... dan Pascal the chameleon super cute yet very suspicious...



Dah lama tak layan anime ek... this one is one of the animated musical film... so you wont feel bored.. and the animation .. is sooo pretty. Kalau yang ada anak dan sementara tgh cuti sekolah nih... pegila tgk ! sebab ianya super bess ! and... thanx auni for being so nice... tak nangis... dah tak sangka dia pon tgk sampai habes... thumbs up!

Sunday, December 5, 2010

Clearance Sale~~ Shopping pinggan mangkuk !

Sesungguhnya tidaklah saya plan untuk membeli belah di kala road tax n insurance kereta nak kena renew minggu depan... tapi apakan daya... saya insan biasa... lemah sungguh dengan godaan SALE nih..... aduhh.... tp saya sukke sukke sukke....

Katrin BJ warehouse sale... warehouse dia ni exactly depan office saya ! huuuu.... sebagai seorang wanita sejati... saya mmg tak tahan kalau tak beli :p
saya sempat shopping lunch hour hari jumaat hari tuh...


apakah yang di jual di sini ? owwhh... macam2... cookware, household goods, glassware, BBQ dan macam2 lagi... boleh terjah website di SINI


pinggan mangkuk kebanyakan yang ada luminarc, arcopal, royal albert...... yg lain tak perasan... ada banyak lagi... seronoknyer~~ rasa macam terapi plak... huhuhu... pilihan xdela sikit sgt.. dan takdela byk sangat... tp boleh la kalau kita nak buat pilihan






ada 2 bahagian... dalam bahagian pinggan mangkuk... kat luar banyak brg masak..periuk pelbagai saiz dan jenis... adduhhh seronok nengok nyer.. kalau nak cari tutup sahaja pon bleh... nak cari periuk sajer pon boleh...


hasil shopping saya.. :)

jadi kesimpulannya... sempatlah saya merembat pinggan makan dan mangkuk lauk set bunga 6 set.... :p pinggan makan luminarc sekepin 10 ringgit... murah la kot ek... xkira la... dah kenan... murah je ! :p (wagamama)... selain itu saya juga sempat membeli periuk Maxim 24cm... mmg tgh mencari pon... so rembat juga... jadi saya amat suka hati....

Enfa kitty point saya....

suka.. suka !! Setelah penat berusaha dan mengumpul bar code kotak susu... kumpul aluminum foil tin susu auni.... auni hampir 2 tahun...baruuuulah dapat redem toy untuk dia....hahahahha...lamaaa tuh.. kena kumpul sampai 2 tahun...
tp auni dulu bf gak sampai 10 bulan... so kiranya jadi peminum enfa grow tegar lepas umur sepuluh bulan la..



yeah... first redemption... Enfa Smart Rotary Blocks. kitty points required: 800 points... saya mmg dah niat nak redeem toy ajer... yelahh yang lain2 tuh mungkin tak sesuai... balance pon ada 50 ponts sahaja

saya tak taula susu lain...tp susu enfa mmg ada point collection.. boleh dikumpul dari barcode pada kotak susu...or the tin foil...

  • 650g (barcode) - 15 points
  • 900g (tin foil) - 20 points
  • 1.3kg (barcode) - 30 points
  • 1.7kg (tin foil) - 40 points

auni dulu banyak barcode yang 650g...tp semenjak 7 8 bulan dulu dah bnyk 1.7kg punya tin foil.. so kira2 lah yer...kalau nak dapat 800 points... at least kena beli 20 tin gak tuh...my doter secara agak2nyer...sebulan ada 3tin kot... soo... uish...byk bulan lagi nak kumpul balik nih... how to redeem free gift.. boleh check di SINI

If you are not sure how much kitty points you have been collecting... just call.. 1-800-88-3585.. operator mereka amat membantu. just give them your ic number and your phone number...




takpelah...yang pastinya...800 points dah saya gunakan sebaik baiknya...process redemption amat cepat... anda hanya perlu download di SINI... isikan borang dan fax sahaja... the next day.. meadjohnson will call to confirm your address... 2 days after that... barang will arrive to you...
bagi saya... redemption items dari meadjohnson ni tidaklah menarik sangat... brg2 selain toys mmg tak menarik minat saya lansung... even toys ni pon adala beberapa sahaja... tp OK jer... syok2 kumpul...syok2 dapat... saya tak suka pos tin foil tuh sikit2... nanti nak kena bayar postage byk kali...so...kumpul dulu byk2...baru pos terus....





see... bila toys baru sampai... bukan hanya auni shj yang nak main... opah pon nak cuba gak... kikiki.. iwan pon dan dan nak tunjuk skill....


jadi kalau anak2 minum susu enfa.. apa salahnya simpan tin foils or bar code kotak susu tuh... tak susah... sebab bila barang dah sampai...org yang paling sukker sekali.. pastinya anak2 kita gak ! kita pon suka... sbb benda free~~~ tet tot!