Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Friday, December 24, 2010

My daughter is 2 now !

Happy birthday dear... mummy loves you so much !




Auni sudah 2 tahun... 23 Dec 2010... berbeza sungguh kalau tgk gambar2 dier waktu kecik dan gambar2 sekarang nih... cepat sungguh masa berlalu... dah besar dah pon anak mummy !

Di kala umur sudah mencapai 2 tahun.... auni sudah pandai :-


  • BERCAKAP DENGAN SUSUNAN AYAT PENUH - yup.. sudah boleh menyusun ayat lengkap.. contohnya yg simple sekali "mummy nak susu.." mummy nak air.." mummy nak ngok ipin ipin.. "mummy nak roti.." mummy adduhh sakit perot.." ini kakak punyer.. " dan macam2 lagi la.. basically dah boleh mintak sesuatu dengan ayat... dan memberi tahu sesuatu dengan ayat..

  • BERBUAL --> 2 WAYS CONVERSATION - dah boleh buat kawan sembang dah ni... contohnya "Q:kakak nak pegi mana nih ? A: kakak nak gi umah opah" "Q: Rumah opah mana? A: Umah pah lela" "Q: Kakak nak makan nasi ? A: Nanak, enyang" chewah chewah... mmg becakap kadang2 macam org besar... ada baru2 ni saya dengar dier begaduh dengan abahnya... "Q: Kakak pegi basuh tangan sendiri.. A: Eh tinggi, tak sampai aaa" hahaha... sungguh la budak ini pot pet pot pet....

  • MAKAN SENDIRI - Makan sendiri dengan sudu aje la... dengan tangan mana reti dia... makan dengan sudu tu pon sekejap jer... lebih2 nya dia baling makanan dengan sudu.. jawabnya mummy ambik sudu tu simpan... lansung merajuk tak nak makan...kikiki... kenala pujuk sbb nak suh makan gak... susu sudah tidak berapa kerap... sehari mungkin 3 atau 4 kali jer... sekali bancuh dalam 250ml.. dalam 8, 9 Oz... ok ker?

  • PAKAI SELUAR SENDIRI - dah boleh pakai seluar sendiri... tapi selalu sangkut kat bawah pampers... hahaha.. kiranya tak boleh la tuh..huhuhu... tapi ada improvement jugak la... kalau dak masuk dua2 kaki dekat satu tempat.. sekarang dah pandai dah...

  • KIRA 1,2,3... - sudah pandai mengira nih... kalau dier nak baing bola ke.. mesti jadi satu, dua... EMPAT !! hahaha...salah... tapi kalau english betol.. jadi one, two, three... bab nombor dalam melayu gagal plak... kelakar sungguh. basically dier bukan lah reti mengira.. tapi kenal nombor.one to ten OK... satu sampai sepuluh pon OK.. turutan nombor2 KO.huhuhu... alif ba ta.. auni mmg failed. akan jadi alif ba nana... kikiki...

  • LASAK - Hoo...budak di kala umur begini mmg lasak ek.. lari punyala laju.. panjat memanjat tak payah kata la... lately suka pusing2.. nanti dier syok layan pening dia.. pas tu gelak sorang2 sebab pening... tido pon masyaAllah.. kaki atas pinggang mummy... lepas tu himpit mummy... awal2 tido elok ajer positionnyer... kejap lagi tegok udah pusing 180 darjah...

  • POSING BERGAMBAR - kalau keluar bedua dah boleh suh dok diam2 nak amik gambar... suh kedepan sikit.. suh senyum sikit.. suh tgk sini.. dah reti dah budak nih... tapi kalau suh undur belakang sket... dia akan pusing bagi belakang dier plak kat kita...hehehe...


Ada lagi benda2 lain yang dia dah makin expert... tapi x larat nak tulis panjang2... semalam birthday dier kebetulan babysitter mintak cuti... so saya pon ada lah dirumah semalam menjaga dia... malam ada buat la potong kek kecil kecilan untuk dia dan panggil cik lela (babysitter) ajer pon... bukanlah ramai sangat...kami2 sahaja...




dek kerana kek kecik... jemputan pon kecik..huhu




antara yang excited dengan birthday auni is.. babysitter dier.. cik lela... beriya iya bg hadiah kat auni... siap bungkus elok2 lagi... tahun lepas pon cik lela antara yang dulu bagi hadiah untuk auni... thanx cik lela! siap ada birthday wishes.. n card birthday lagi...




cik lela (auni panggil opah la) & daughter



auni mmg sukker dengan hadiah dier tuh... siap posing2 amik gambar lagi... bukak2 hadiah tgk ada 2 helai t-shirt.. terus suh bukak baju yang ada.. nak pakai yang baru... teruss pakai sampai tdo... tak dan dan.... kalau tanya "siapa bagi?" A:"Opah la.. canteeekk" ceh ceh.... anak dara sungguh...
itula dia serba sedikit kisah auni saya di hari jadinya... mummy tak tau lagi nak beli apa kat auni ek... esok nak balik kg... rasanya mungkin sambut belated birthday lagi nih.... isk isk... potong kek laaaagggii.....


so auni, again happy birthday dear... semoga auni membesar bagai juara... menjadi anak yang solehah.. anak yang cerdik.. anak yang bijak... semoga auni akan mengenali dunia dengan matang dewasa nanti.. auni jadilah anak yang taat pada allah, pada ibu bapa dan pada orang tua2... mummy and abah sayang auni so much !! andak pon sayang auni gak...heheh... esok balik kg kita potong kek lagi.......... huhu.. tet tot!!

5 comments:

  1. wah! happy2 birthday auni! aunty doakan semoga auni membesar dgn sihat dan jadi anak yg solehah :)

    ReplyDelete