Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Tuesday, March 19, 2013

persediaan menghantar anak ke taska..

banyak sangat kah pengalaman saya bersama taska...owh...tidaklah begitu banyak.. auni was with taska tasneem bandar puteri at her age 2 and was with taska rohani seksyen 28 during her 4 years old... currently auni is enjoying her day at dzul iman seksyen 28.
adam at the moment is 1 and half years old at taska rohani juga.. previously he was also at taska tasneem bandar puteri...


 
auni belajar di luar
 


adam: waktu tidor
 


so basically i have experienced with 3 different taska/day care... banyak perkara yang berbeza beza dikendalikan oleh taska ni rupanya... saya ingatkan semua caranya sama...tapi saya silap..heheheh...
 
pertamanya... tuala yang di guna oleh anak2... ada taska yang akan menyimpan tuala di tempat mereka... contohnya hari isnin kita bagi tuala yang bersih pada hari isnin.. dan kita hanya akan dapat balik tuala tu pada hari jumaat.. tuala akan disidai di sekolah selepas digunakan. unless tuala tu kotor macam anak tercirit ker..dia akan pulangkan awal... ada pulak taska yang tidak menyimpan tuala di sekolah..they dont care about tuala budak..  sidai ka tak sidai ka...kering ka basah ka... diorang tak ambik kisah... yg saya perhatikan..tuala dalam keadaan basah2 akan terus dimasukkan ke dalam beg..tp sy tak berani tuduh..hanya yang pasti..tuala yang dimasukkan semula ke dalam beg petang2 hari berada dalam keadaan basah.. its my task every evening..after i pick up budak2..sampai ajer rumah.. i terus sidaikan tuala tuh... i would prefer tuala tu disimpan di sekolah dalam keadaan bersidai..daripada dalam keadaan basah2 dimasukkan ke beg anak saya...
 
next is how taska manage botol susu anak2.. ada taska yang prefer menyimpan botol anak2 di sekolah.. kita bagi hari isnin...dan kita hanya akan dapat semula pada hari jumaat... boleh bayang tak rupa botol yang kita terima hari jumaat tu rupanya bagaimana..? heheheh... berkerak kerak di puting botol..bau tak usah cakapla... ada taska yang memulangkan botol everyday... yelah...buat apa sekolah nak simpan..basuh atau tak basuh sekalipun..sy prefer taska untuk memulangkan botol susu anak2 on daily basis.. biarlah saya basuh ke rebus ke tonyoh ker...hari esoknya saya akan bagi botol kering yang baru. sy tak faham taska yang tak memulangkan botol susu anak2 setiap hari..apa motip nak simpan botol susu di sekolah? mana kan mampu sekolah nak basuh bersih2 botol susu anak2 di taska... tentunya belambak lambak botol yang nak dicuci.. jadi kan senang kalau pulangkan sajer botol susu tiap2 hari..kalau kotor juga...salah ibu bapalah...




auni: graduation day



auni: morning circle


kemudiannya, bantal tilam anak2 di taska.. pengalaman pertama saya..bantal tilam tinggal di taska..cuma sarungnya saya saya tukar every week...jumaat dapat sarung yg kotor..isnin bagi sarung yang baru.. taska kedua tak payah bagi apa2... tilam tak perlu...bantal tak perlu...heheheh... pihak taska ada tilam mereka sendiri..ada bantal sendiri... dan saya yakin sarung tilam di basuh every week... sebab saya nampak mereka menyidainya weekend... ada juga taska yang pulangkan bantal tilam setiap ujung minggu... bukan setakat sarung...bantal tilam pon bawak balik setiap jumaat.. yang ni..sy cara memana pon boleh... cuma lebih mudah dengan pengalaman pertama saya...tilam bantal menetap kat sekolah..sarung sahaja saya tukar everyweek..

banyak lagi kisah2 taska yang berbeza beza sebenarnya...kisah sabun la.. pampers la.. kasut la... baju berapa pasang la.. yuran apa tah lagi... semuanya berbeza beza mengikut taska.. bila ada perbezaan tu kita mula membuat perbandingan..dan di situ jugala kita mula komplen.. kadang2 komplen kita supaya keadaan boleh di perbaiki..bukanlah nak menyalahkan pihak taska semata mata..tp lebih kepada macamana nak memastikan anak kita berada dalam keadaan selamat dan sihat ketika di taska.. almaklum saja la..taska bukan menjaga sorang dua ajer budaknya.. berbelas belas yang nak diperhatikan..


adam: aktiviti main air
 



adam n auni: birthday teacher
 

parents pon seharusnya bersedia dengan sebarang kemungkinan.. toleransi dan chemistry between parents dengan taska sgt penting.. saling percaya mempercayai.. selebihnya kita doa sahajalah agar anak2 kita sentiasa berada dalam peliharaan Allah.. tak mampu kita nak memerhatikan anak2 kita di kala kita bekerja... kalau pagi2 anak2 menangis tak mau ke sekolah adalah sebab musababnyer... tanyakan pada anak...dan tanya kan juga pada taska.. auni a bit reluctant to go to taska earlier..menangis tiap2 pagi...asyik tak mau pegi sekolah.. saya berbincang dan minta cikgu focus kat dia sikit.. alhamdulillah.. akhirnya auni ok...takde masalah lagi.. cikgu pon senang bila anak2 happy... itulah dia nyer...

sekian sahaja motibasi saya hari ini..huhuuu...sekadar menyuarakan pendapat isi hati dan perkongsian pengalaman sendiri... sharing is caring...  :)

gambar source: fb taska rohani.

 

Thursday, March 14, 2013

Please mind your language..

 
watch what you say girl.. think before you speak.. be careful of what you are going to say because words can kill...
 
i did feel hurt by the words my friend said to me.. sakit hati.. now that even i feel better than before.. i can`t be treating her as good as before..  I might forgive you but I will never, ever forget..
 
my note: words are very powerful thing.. in a few simple words.. relationships can end, people can cry, hate or becoming angry...please actually think about what you are going to say or before the mean things come out... we should choose the words we are going to say.. or otherwise.. we will lose the best feelings.. there are some people out there really can't handle such a harsh word like that..
 
think before you speak, you never know how they will affect people