Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Thursday, December 31, 2009

Rubik's Cube part 1

anda mampu melakukannya... sesiapa pon boleh ! jeng jeng.. rubiks cube mission accomplished.


i was introduced to the rubik's by my younger
brother who is currently undergoing his first year of accounting study (sorry kalau salah nama kos) at UITM Segamat. He somehow happened to stay at my house during last semester break.. and what he did at most of the time was rubiks puzzle (plus sleep...sleep and sleep <-- appa la bebudak skang nih)


it took me about 3~5 days to learn and memorize all steps termasuk thousand questions, failures and practise. my brother ni bagus gakk...sabbor aje la melayan segala soalan2 ku ini. at the beginning stage, 1 dan step 2, i was really excited.. kyushuk + bersungguh sungguh nak menyiapkan base (one color) and side layer 1 (four colors). biler dah siap...untuk practise lagi... i rosakkan dan rojakkan balik... then try siapkan balik base dan side.


haha..! puas hati biler siap tuh... tapi biler masuk step 3 iaitu untuk menyiapkan side layer 2...ermmm...dah macam tak bess.. kenapa? sebab kena hafal...mmg la kena pandai cari2 color yang sesuai sebelum proceed dengan step yang perlu dihafal tuh... tp... erm.. takkan kena hafal plak buat quiz n puzzle ? kan ?

ermm... mcm tak bess sangat la... tp ku mampu la memahami segala step2 yang di ajar...dan sememangnya puas hati la sbb dapat selesaikan semua color... rasanya dari kecik lagi teringin bennar nak siapkan rubiks ni.. tak sangka plak kesempatan belajar hanya dapat pada ketika umur hampir mencecah 30 an~ dan daripada adik plak yang tolong ajar.


it feels good when i finally managed to solve the Rubiks... tunggulah...i will explain details of the steps in part 2 ~~ insyaAllah... biler dah tau basic... i pon mulla la try pattern lain plak... see ~~ kalau dah biasa... 2 ~ minit pon dah boley siap...huhu


Monday, December 21, 2009

decoupage

hati tak tenteram ..jiwa tak tenang...aduhh... decoupage betol2 menawan jiwa hati beta..aduuhh...

sekarang..tiap2 hari dok melawat lawat blog2 decoupage and home deco english style.. ah macam therapy baru i tau...dulu seronok tgk emas...eheh..

jiwa meronta ronta nak belajar buat decoupage nih... teringin benar nak buat sendiri.. macam menarik la sangat..nak buat pada semua benda2 plain yang ada kat umah tuh.. aduh.

selepas jenuh membelek belek AFFEEN colections.. saya telah ditemukan jodoh dengan D'amor cottage plak... tak jauh tempatnya dengan rumah...dekat teluk panglima garang jer... akan ku pergi dalam masa terdekat nih.. tujuan ? ada banyak tujuan...

  • a) nak beli dan beli beberapa barang yang menarik...
  • b) nak tanya bleh tak ajar saya decoupage...saya budak nak belajar...
  • c) cuci mata...kena pergi...sbb kedai dier menariks sangat ! cantik2 brg kat kedai dier..
  • d) bleh bawak auni jalan2... ehehhe...

tu lah...semangat saya nih... kat mana ? akan ku call untuk details address and map.. matte~~

Wednesday, December 16, 2009

roses art

wow...i'm in the idea of decorating my house actually..kenapa?
everyday when i'm home from office i do hope that my home can make me feel warm and relax..tp buat masa sekarang nih...rumah macam keras2 gituh..roses ke bunga2 ke memang tak de..bau bau an pon takde..instead of table cloth..i buh table runner sahaja..my kotak tisu never been covered with those beatiful cover jauh sekali beautiful laces macam kat lovely lace tuh...
aduh...ku akui keturunan diri ini kurang berseni... tapi seni menyayi ada tau ! eheheh...

so i started off by blog hopping and goggled.. jumpalah macam2 blog on home deco...house renovation..wall sticker.. tp yg betol2 menarik perhatian is all these cottages punyer blog..

wow! cantik2la diorang punyer collections...i'm really impressed ! terharu dan terkedu...kenapa? sbb ku bukan keturunan yang reti berseni seni nih.. mungkin pada most of us benda tuh mungkin "alaa~~~ biasa jer aku tengok".. tp pada saya...sangatlah kagum..cantik2 tau cottages mereka2 nih... their really into english collections. the roses deco...antique collections.. laces.. roses candles.. alaaa~~ cantiklah ! how i wish nanti di masa hadapan ada generasi i yang boleh berseni sebegitu.... insyaAllah....

but yang betul2 i kenan is AFFEEN collection. whats more with her..is she can transformed "rubbish" into beautiful amazingly antique collections.. yang plain mampu di bunga2 kan...yang buruk mampu di perbaharui...yang tak bernilai menjadi begitu mahal. do stop by at her cottage ok.. Osusume des !

i emailed her..my first step towards decorating my house is to get those lovely candles first. even nice for birthday present... hope my small purchase may brighten up my after office day...

Wednesday, December 9, 2009

menerima perubahan

mampukah kita menerima perubahan di sekeliling kita dengan mendadak..salah kah kita jika kita tidak mahu menerima perubahan itu..dan bersalahkah kita jika kita tidak mahu sekeliling dan persekitaran kita untuk menerima perubahan itu...

adakah semua manusia terlalu teruja dengan perubahan.. betulkah kita semua sentiasa teruja dengan persekitaran yang baru.. kekadang dapat kita lihat ada lakonan disebalik sikap teruja itu.. betulkah lakonan.. ataupun sememangnya jujur.. jujur mungkin

Wednesday, December 2, 2009

Contest Si Manja Berkaca Mata

first time nak hantar gambar auni untuk blogger contest..mummy pon tak berapa reti lagi.. tapi kalau nak tak reti sampai biler kan.. so marilah kita cuba2...


tema contest si manja berkaca mata... ada dua gambar auni berkaca mata..dua2 berkaca mata hitam... mummy mahukan kelainan konsep.. biasanya kita akan kaitkan kaca mata hitam dengan kanak2 yang gembira, kanak2 yang tersenyum...suasana yang ceria dan gembira dan stylo.. gambar yang mummy pertandingkan ini adalah keadaan sebaliknyer...

saksikan gambarnya... jengjeng



Nama: Auni Ufaira Binti Ahmad Shahir

Umur: 11 bulan 2 minggu

auni sayang... mummy bukan berniat nak bagi auni nangis...tak sangka plak auni tak suka.. ehheeh (sorry yer gelak plak)

waktu ni auni umur 7 bulan. mummy abah n auni dalam kereta nih. mummy and abah try pakaikan spek itam kat auni..biler abah ready nak amik gambar..tiba2 auni jebek..mulut dah bengkok2..bibir dan bergetar getar..tapi masih diam..suara tak kuar pon.. abah plak tak snap2 lagi...rupanya abah tahan gelak tgk auni..(jahat abah!) and rupanya auni dah nangis..air mata mengalir..tersedu sedu..tapi tak kuar suara pon... aduh...kesiannya anak mummy...nangis merajuk rupanya...

entahla kenapa..auni takut gelap kot. and auni ni ada perangai..yang org lain pon tak leh pakai spek itam...kalau abah pakai spek itam..tak mau lansung dier tgk abah dier. muka terus masam..terus jeling abah dier...kalau mummy pakai spek itam...lagi la dier rasa macam mummy betray dier...agaknya dier jadi tak kenal abah mummy dier kalau kami pakai spek itam..sebab kesian kan auni..mummy sanggup tak pakai spek itam...tapi abah nk kena drive sayang...nanti silau plak...terpaksalah abah redha kalau auni tak mau tgk abah dalam kereta..~~

marilah sertai beramai ramai.. KLIK SINI untuk maklumat lanjut

Monday, November 30, 2009

..business card..

hari yang boring dan letih..i'm officially incharge of ceo office administration work now..i mean starting from 1st Dec 09. ermm~~ada blur2 sket..separuh redha jer..entahla kenapa..

anyway..ku gagahkan jua..1st thing i decide to do is to rearrange boss business card.. aduih.. sememangnya koleksi business card dier nih..allah belambaknyer.. niat nak clear kan semua.. tapi tak tau la macam mana nak simpan. so apa ku buat...kumpulkan semua ikut company (sbb byk dah tak teratur).. then i igt nk key in and list it properly in excel.. huh..mmg no idea how to keep it properly sbb mesti ada new card to come also..huh.. takpela.. kite buat ajer dulu..

kata mo kotteru shi..huhhh~~

Wednesday, November 25, 2009

..happy birthday~~

Pengakuan ikhlas dari saya..

saya adalah seorang yang susah nak igt tarikh lahir orang lain..
saya selalu lupa hari jadi orang2 yang penting dalam hidup saya..
..maafkan saya..

huhu~~ *i'm not proud of it*

memang...selalu benar lupa hari jadi org.. dulu hari jadi hubby pon lupa..waktu tu tak kawen lagi.. kira hari jadi boyfriend pon boleh lupa ! apper la aku nih ! mmg dah tak leh nak elak.. jadi saya berazam untuk tidak lupa akan birhtday orang2 penting dalam hidup saya.. akan saya cari dan senaraikan tarikh2 penting itu sekrang jugak ! (** huh...semangat berasap rasap nih **)

FAMILI SAYA: HUBBY - 13Nov79, AUNI - 23Dis08, MAMA - 09Feb, IJAI - 08June80, IWAN - 10June90, K.ENAB - 08Oct80

FAMILI MAKCIK: PAKCIK- 27Ogos53, MAKCIK- 2Sept61, JAJA- 26Nov96

FAMILI P.USU: P.USU- 25Nov69, M.USU- 12July60, SHIFAQ- 25Sept97

Setakat ini dulu lah yer... **hangat2 tahi ayam ker saya nih** :p... tapi saya janji akan sambung lagi list nih...tunggu yer ~~

**UPDATE

OFFICE MEMBER: YANA-09May78, NURUL-21Jan75, K.JU-02Dec70, ZU-26Mac82, IZAN-14Mac81, FAHMY-01Apr80


Oh luper plak nk highlight...hari nih hari jadi p.usu... Happy birthday p.usu...erm...nak ucap apa yer...selalu blur bila nk bagi ucapan..hehe..nnti buat satu entry untuk ucapan...senang bila nak wish birthday..

Thursday, November 19, 2009

..dari klang ke kg gajah..

hoho..balik kg ikut jalan lama..menarik sangat. ikut jalan lama nih...save minyak (sbb hubby tak pecut) dan save duit tol..disamping dapat menikmati pemandangan yang indah.

terpaksa amik cuti 13 nov (birthday hubby)..babysitter "force leave" ada hal katanyer..kita pon suka aja..can spend more time dengan auni.. dah namanya 3 renkyuu (cuti 3 hari berturutan) maka kami plan untuk balik kg.

both of us agreed to go for federal route kali ni..bcoz kata org lagi dekat. tapi kalau fikir logik pon mmg dekat.. owh..excited nyerr...!! sebab..kalau ikut jalan lama nih..entah kenapa rasa bahagia~~ tenang~~ indah~~gitu ..heheh..
dari klang we planned to go back straight to kampong..kg gajah..

plannned nak kluar awal...ended up kul 11 gak bergerak..plus hubby antar parcel lak kat PejPos. luckily kuar post office jer auni terus tdo..dapat extra untuk enjoy my journey..


hmm...my route..awal2 area klang n kapar..hubby macam tension sket..maklumla...klang mmg jem sket..kapar pon x familiar..siap salah masuk simpang lagi..harus dier mengamuk..traffic light plak..waduhh...lembab! tapi bila dah masuk area kuala selangor...haa...dah memang releks abeh..cuaca pon just nice~mendung macam nak hujan..tp xhujan...haa..sempat la amik gambar...amik gambar ada pokok kelapa ni..cantik la..sukker.. sampai kuala selangor..tanjung karang..suasana rasa lagi best..masuk sekinchan..then sabak bernam..

jalan ni la kecik2 dulu abah guna balik kg...seronok kalau abah bawak kereta ikut jalan federal nih...rasa suspen jer setiap kali abah nak over take kereta depan..kadang2 kiter yang tolong intai kereta dari depan ada ke dak..hehe..lagi satu ikut jalan federal nih banyak roadblock..bukan tahan ke apa pun..sajer suh pandu perlahan la tuh..yg kelakarnya..ingat tak..kalau kita dok depan ngan ma...ada polis block mesti buat pura pura tidor..ahahha..ntah apaper ntah..
sampai kat maner er..hubby berenti semayang jumaat..erm...area sabak bernam kot..biler kereta berenti..auni pon terjaga la...nasib baik god mood..excited benor dengan gigi 2 btg dier tuh..sementara abah semayang...sempat ler ngambik gambar dier haa....

takdela lama sangat journey balik kg ikut jalan belakang nih..plus hubby semayang...tukar pampers auni..sendiri gi toilet...sampai kg pukul 3 lbey gitu..so lbey kurang 3 jam lebey la total..setuju ajer kalau hubby ajak kot jalan federal lagih..cuma mungkin susah nk gi toilet aa kot..kena singgah pam minyak lak kan...anyway looking forward la nk balik kg cara gini lagi. relax~ n enjoy~~

Monday, November 16, 2009

nice to have vs must have


antara keperluan dan kehendak..hehe..
atas office saya nih ada warehouse thermos..bileee nyer la yang nak buat sale yek..dah dekat setahun kami kami pindah office baru ni ha...sampai kesudahan tak de sale yer...alaaahaaii...

hari ni my neighbour sebelah dah naik atas..bawak turun these lovely bekas air aka thermos la kan kita panggil..
alaa..i dah jatuh hati..especially dengan yang merah tuh..dari kali pertama kami bertentang mata..aauuw!

masalahnya..adakah ianya satu KEPERLUAN atau KEHENDAK !
tapi saya nak ! help~~
updated ** yg red color tuh i dah jumpa kat Jusco..RM 59 ringgit...nnti tanya price kat atas plak berapa...kalau betol2 cheap..ada chance la untuk membeli ~~

Tuesday, November 10, 2009

...ceria duniaku....ceria~~



ada ajer tangan yg menari nari biler dengar "ceria...ceria...ceria duniaku...CERIA~~~"..hehe lucu.. maka abah dan mummy dier lah org yang paling proud.

kalau ikutkan step2 perkembangan bayi..auni ni OK la..slow pon dak..cepat pon dak.
by 9 Bulan
  • Menunjukkan rasa sedih..mmg sebek kalau kena usik dengan abah dier
  • Merangkak..laju lari kalau abah dier kejar
  • Cuba untuk berdiri dengan memegang sesuatu atau seseorang..passed!
  • Menyebut perkataan "mama" atau "baba"..mama xde lagi..kalau abah tu opah tu..meow tu..mmg selalu
  • Cuba untuk mencapai permainan yang jauh

by 10 Bulan

  • Jari lebih cekap, boleh memegang objek dengan baik
  • Mula belajar memegang cawan..bukan cawan jer..cebok mandi pon nk buat minum air
  • Personaliti bayi mula kelihatan.Mula faham perkataan dan ayat mudah

by 11 Bulan

  • Mula banyak bercakap walaupun perkataan yang disebutnya anda tidak faham..kompem mummy tak paham..ada gak yg bleh paham..macam ade...tadde..hehe
  • Bermain secara parallel dengan bayi lain (bermain berdekatan tetapi bukan bersama-sama)..main dengan eicha er..
  • Lebih berdikari, mula berdiri, menghentakkan kaki..passed!

by 12 Bulan

  • Mula berdiri tanpa sokongan..blom lagi
  • Berjalan selangkah dua..tunggu dan lihat nanti
  • Duduk daripada posisi meniarap..passed!
  • Mula menyebut "mama" atau "baba" terhadap orang yang betul..50% passed!
  • Minum menggunakan cawan
  • Menepuk tangan & Melambaikan tangan..sudah lama passed!

jadi mummy begitu lega dah proud of auni chan...alhamdulillah..auni cepat2la bijak yer..

tp yelah...setiap baby istimewa..perkembangan baby ni mmg tersendiri..tak semestinya baby yg cepat adalah pandai...dan tak semestinya baby yang perlahan kurang pandai..proses pembelajaran ni tersendiri..even kita yang dah dewasa ni pon memilih cara kita masing2...biarla anak2 memilih cara dan phase mereka sendiri..but with guide and help from mummy dan abah. we are proud of you and we will always love you.

Monday, August 3, 2009

my day..




Hari ini hari yang men"tension kan"... huh...start dari rumahnya..mebawala sampai ke office..

ye la..."things just doesn’t always turns out the way you want”.. I could somehow theme my day to that...stupid today !

sometimes we tried to care for others..tried hard to understand them..to be patient and tried to give the best we can.. bukan the best la..kalau boley nak buh "bestest!".. tapi...org tak appreciate pon...not even care to respond..and as if we never even tried..haduih..kecewa sungguh...frust betol...

ended up...pujukla hati sendiri...cis !

Tuesday, July 28, 2009

Hijau Daun - Suara (Ku Berharap)




Disini aku masih sendiri Merenungi hari-hari sepi
Aku tanpamu Masih tanpamu
Bila esok hari datang lagi Ku coba untuk hadapi semua ini
Meski tanpamu meski tanpamu Bila aku dapat bintang yang berpijar
Mentari yang tenang bersamaku disini
Ku dapat tertawa menangis merenung
Di tempat ini aku bertahan
*Suara dengarkanlah aku Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku di sini menunggunya Masih berharap di dalam hatinya
Suara dengarkanlah aku Apakah aku slalu dihatinya
Aku di sini menunggunya Masih berharap di dalam hatinya
Kalau ku masih tetap disini Ku lewati semua yang terjadi
Aku menunggumu Aku menunggu
Suara dengarkanlah aku Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku di sini menunggunya Masih berharap di dalam hatinya
Suara dengarkanlah aku Apakah aku ada dihatinya
Aku di sini menunggunya Masih berharap di dalam hatinya



Lagu ni baru first time dengar.. terdengar sebenarnyer..bukan cari pon. nama penanyi n tajuk lagu both tak pernah dengar.

Hari ni sibuk di ofis dengan report untuk meeting next week. Sambil2 dok layan imeem...aku suka imeem ni sebab apa..lagu2 will continue playing terus dengan lagu2 yang kita tak pilih...senang kata random play lah..tu yang tetiba di perkenalkan kepada Hijau Daun...cubala dengar... nice to my ear doesnt mean will fit yours.. but i may reccomend this...especially for those yang sibuk dengan report.. :)

Thursday, July 16, 2009


..let us share our story..