Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Tuesday, November 10, 2009

...ceria duniaku....ceria~~



ada ajer tangan yg menari nari biler dengar "ceria...ceria...ceria duniaku...CERIA~~~"..hehe lucu.. maka abah dan mummy dier lah org yang paling proud.

kalau ikutkan step2 perkembangan bayi..auni ni OK la..slow pon dak..cepat pon dak.
by 9 Bulan
  • Menunjukkan rasa sedih..mmg sebek kalau kena usik dengan abah dier
  • Merangkak..laju lari kalau abah dier kejar
  • Cuba untuk berdiri dengan memegang sesuatu atau seseorang..passed!
  • Menyebut perkataan "mama" atau "baba"..mama xde lagi..kalau abah tu opah tu..meow tu..mmg selalu
  • Cuba untuk mencapai permainan yang jauh

by 10 Bulan

  • Jari lebih cekap, boleh memegang objek dengan baik
  • Mula belajar memegang cawan..bukan cawan jer..cebok mandi pon nk buat minum air
  • Personaliti bayi mula kelihatan.Mula faham perkataan dan ayat mudah

by 11 Bulan

  • Mula banyak bercakap walaupun perkataan yang disebutnya anda tidak faham..kompem mummy tak paham..ada gak yg bleh paham..macam ade...tadde..hehe
  • Bermain secara parallel dengan bayi lain (bermain berdekatan tetapi bukan bersama-sama)..main dengan eicha er..
  • Lebih berdikari, mula berdiri, menghentakkan kaki..passed!

by 12 Bulan

  • Mula berdiri tanpa sokongan..blom lagi
  • Berjalan selangkah dua..tunggu dan lihat nanti
  • Duduk daripada posisi meniarap..passed!
  • Mula menyebut "mama" atau "baba" terhadap orang yang betul..50% passed!
  • Minum menggunakan cawan
  • Menepuk tangan & Melambaikan tangan..sudah lama passed!

jadi mummy begitu lega dah proud of auni chan...alhamdulillah..auni cepat2la bijak yer..

tp yelah...setiap baby istimewa..perkembangan baby ni mmg tersendiri..tak semestinya baby yg cepat adalah pandai...dan tak semestinya baby yang perlahan kurang pandai..proses pembelajaran ni tersendiri..even kita yang dah dewasa ni pon memilih cara kita masing2...biarla anak2 memilih cara dan phase mereka sendiri..but with guide and help from mummy dan abah. we are proud of you and we will always love you.

No comments:

Post a Comment