Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Tuesday, March 2, 2010

Decoupage # 1 -- shippai..mottainai~~

akhirnya ku temui juga kesempatan untuk menggunting dan tampal... decoupage berjaya juga! yeay ~ tapi ??!! aduhh...banyak betol yang shippai (gagal)... tu la... ilmu kalau kepam lama2 tak diamalkan mmg rugi !!! ish...rugi!rugi!

kelas ku ambil dari cikgu Affeen.. conducted about 3hours dengan harga yang berpatutan.. rumah dekat ajer.. i bukit tinggi..dier teluk panglima garang.. there are several classes jugak..but one (yang ku tahu la) kat Putrajaya (tooo far n expensive) satu lagi kat Kapar rasanya... (too far also..mahu sesat)

anyway...i'm still proud of the results.. but i am to improve my product..aiceh~ datte... uuwwaahhh.... hazukasuuii... cikgu yang ngajar pon mallu aku rasa... ampunkan saya k.affen... saya akan improvekan lagi hasil kerja saya~~





okla...xperlula emo sangat... decoupage ku buat on Lifebuoy Handsoap.. botol besar tak berapa besar kecik sangat pon dak jugak. antara masalah awal yang saya hadapi:-

  • limited choices of paper napkins.. agak confuse dan tak reti nk pilih bunga and corak mana...
  • dont know how to arrange.. i believe this will only improve thru experience and exposure

lepas dah agak2 puas hati maka teruskan dengan menggunting tisu... sambung plak dengan sealer and gesso...gesso guna span basuh pinggan... masalah seterusnya yang saya hadapi:-

  • apsal ada buih2?! hahaha...sebenarnya dah terlupa cara nak apply gesso. patutnya tepek2 jer.. (betolkan k.affeen?!) yang aku nih...xpuas hati tgk ada buih2 tuh..maka ku tariiikkla .. hasilnya dah nampak la line2... aduhhh...shippai
  • tampal tak cermat...ada air bubble.. tarik2... jadi tak smooth surface... aduhh... sayangnya...
  • terlupa nak bukak lapisan tisu... argh..ini mmg yurusenai! sedey btol...
  • sbb tisu tebal...kena la guna varnish byk....tebal berkilau kilau. dah rugi varnish plak disitu

lesson learn... akan lebih byk latihan, lebih fokus, lebih berhati hati, akan lebih cermat, banyakkan melihat hasil kerja mereka2 yang arif...lagi satu ku nak tambah koleksi tisu..mesti...mesti!

ni hasil kerja ku... i'm still proud tau! cuma ada ke"ralatan" di situ...



Gambar diambil sebelum betul2 kering..sbb dah nk kuar. penutup merah pon tak sempat nk basuh lagi.


sbb tak puas hati dengan line2..so i buat lagi satu ... just to test how to apply gesso correctly..


barrula puas hati sket...sendiri bagi rating...40%=failed ! fugookaku.. i have to re-sit my paper...hahhaha...

decoupage bila dah start...baru rasa seronok.. hehe...semalam pon dah buat on lilin... seronok..insyaAllah ada masa boleh tepek kat blog nih... but for now.. i got to go~~

No comments:

Post a Comment