Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Wednesday, April 27, 2011

Terminal Bersepadu Bandar Tasek Selatan

Saya ingatkan impossible... rupanyer possible ajer kan... hehehe... boleh ajer kalau nak cari... saya cukup risau bila nak naikkan mak bas satria balik ke kluang... tambah2 lagi bila semua bas ke selatan dah dipindahkan ke terminal baru kat bandar tasek selatan... sungguh la tak familiar bunyinyer... almaklumlah kiter ni dok kat pelabuhan klang nuuu... pi KL pon boleh kira ngan jari baper kali pi dalam 6 bulan... macamana nak pergi bandar tasek selatan...cheras... aduhhh tak terbayang di mana tuh... hasil pencarian di google... baru la tau... xder la susah sangat semenarnyer~~




OK...the easiest way... in my opinion la kan... for those who come from klang, banting, kemuning, bukit rimau, alam impian, USJ, subang jaya or kinrara... jalan yang paling senang is to use Kesas hi way arah cheras... masaalah saya cuma kena tol mahal la... rm6.60... 3 kali tol dari botanic... basically anda just guna kesas ke arah cheras... straight ajer sampai area sri petaling... selepas endah parade (on your left)... anda masih lagi terus tapi dah boleh memerhati kan banner atau sign board yang ada tulis TBS ataupun depa panggil Terminal Bersepade Selatan... anda hanya perlu susur ke kiri... simpang ke TBS akan berada di sebelah kiri anda...



the bus terminal is big... so u wont miss it... cuma saya ada agak confuse bila kawasan nyer sungguh lengang...kereta pon x dak... bas ekspress satu pon x nampak... teksi ada la beberapa kerat jer... parking ada selaut.. surrounding yang sunyi dan takde kereta... kami sampai terpaksa berhenti di bawah terminal tu dan tanya pakcik2 teksi kat mana sebenarnya... then barula kami tahu yang those who comes from kesas kena u turn dan cari sign board untuk ke terminal lobby... jgn salah pegi yer... sila cari sign ke lobby terminal... lepas u turn barula kami nampak ada macam terminal bas sket... kalau tak suuunnnyiii jer....




parking memang ada selaut... buat masa ni parking masih free.. sampai bila saya x pasti... kami park dekat L5... dan terus ajer ke lif untuk ke L3 nak cari tiket...





sampai di L3 kami terus cari kaunter... jumpa kaunter TBS jer... terjah tanya bas ke kluang... diorang just bgtau kaunter Satria dan Transnasional ke Kluang ada di bahagian belakang... hmmm... igtkan diorang yg jula tiket...rupanya syarikat2 bas biasa macam transnasional, plusliner or Satria ada kaunter2 mereka sendiri.... tp kaunter TBS pon byk jugak... cumanya saya tak taula tbs kaunter ni jual tiket apa.... kaunter2 ni berasingan.. kaunter TBS kat satu island... kaunter bas2 biasa dekat bahagian belakang kat satu island yang lain.... dont worry u wont get confuse sebab semua information sign belambak lambak...dan kawasan pon lapang... senang jer nak cari...







kawasan menanti dan melangut dan tempat duduk memang banyak... tak payahla kita nak tunggu org bangun then berebut rebut duduk macam kat puduraya tuh... tempat tak crowded (buat masa ni la..) dan terang dan lapang... saya rasa kalau musim cuti sekolah ker...atau musim raya sekalipon..terminal takkan jadi penuh mana laa.... sbb too many open space...







yang bess nyer...bank pon dah ada kat sini... saya punyerla kelamkabut sbb lupa nak kluarkan duit awal2... tgk2 bank dah ada kat situ... kedai makan, kedai tudung, kedai kasut, kedai accesorries, 7e dan banyak lagi... dah ada kat sini... senang nak makan, senang nak tapau, senang nak merewang buang masa sementara tunggu bas...surau ?? ermmm...sepatutnya adala... saya tak cari plak...sbb saya pergi pagi kan... yg kurang bess nyer public toilet nyer.. adakah kerana disebabkan tak bayar... diorang susah sangat nak maintain toilet... ataupon manusia2 yg guna toilet ni jakun sgt... toilet agak kurang selesa... tisu kena amik kat luar... bau yang kurang menyenangkan dan keadaan toilet yang basah... ermmm...pada saya agak x selesa... :(

yang tak best nyer jugak... we need to say bye bye kat atas... no more kissing pipi kat tepi bas... hukhuk... hanya org yang ada tiket ajer boleh masuk lobi perlepasan... huk aloh.. macam nak naik kapal terbang la plak...jennuh dok bodek encik polis tu... nak la antar mak kita sampai tepi bas kan... sampai sudahh dier tak bagi saya turun...




selain guna Kesas.. encik shahir kata guna NPE pon boleh...gaya macamana tu saya tak reti nak explain... selain tu public transport yang ada... star, ktm komuter dengan klia ekspress...selain itu mungkin local bus la kot... kalau dah sekali pergi, lepas ni boleh la dibiasa biasakan pergi... xde la risau sgt... oh ya.. ini bas ke selatan sahaja yer... ada i terdengar org nak naik bas ke utara pon datang kat sini...kesian diorang... nasib baik abang2 polis tu ajar cara2 nak ke pudu... ni pon teringin gak nak tengok pudu... dah lawa bennar la agaknyer....


5 comments:

  1. wahh..cantik ah tempat ni... lama2 nanti jadik cam KL sentral kot no.. skang ni baru lagi kot..?
    kakbit pernah lalu je.. tak pernah masuk dalam.. heheh..bebiler nk try masuk dlam lah.. ada kedai makan bagai..^^

    ReplyDelete
  2. mula hari tu kaunter tiket tbs tu memang jual tiket...pergi je mana-mana kaunter, cakap je nak ke mana..so akan terkeluarlah senarai bas pada monitor pc...kita akan touch screen pc tu, pilih bas apa yang kita nak....tapi sekarang, syarikat bas tu dah ada kaunter sendiri pulak kat belakang...itu mesti pekerja dari bukit jalil...takkan nak buang, so kenalah tbs buat kotak-kotak kat belakang utk diorang....mcm tak ctk pulak....tapi toilet tbs memang fail

    ReplyDelete
  3. K.Bib...mmg baru lagi rasanya... kedai makan ada macam2...kalau x jem n sesak boleh la nak pi...

    Anonymous: yup..mmg kechiwa dengan toilet diorang... toilet kat KL sentral pon sama... tak well maintain..

    ReplyDelete
  4. SALAM..UDAH DEKAT DGN UMAH AWOK (SAYA) TAPI AWOK TAK TAHU JALAN NAK KE SITU...SUB SUB SUB SUB

    ReplyDelete
  5. uih..cantiknyer... selalu lalu depan tu tp xpernah masuk pun ..rmh MIL ila kat depan LRT tu je... mcm2 ada dlm tu ek??

    ReplyDelete